O brăileancă a reclamat la poliție că a fost înregistrată audio de concubinul ei
O brăileancă a reclamat la poliție că a fost înregistrată audio de concubinul ei

Miercuri, 20 martie 2019, la ora 18:00, o brăileancă, în vârstă de 43 de ani, s-a prezentat la sediul Poliției Municipiului Brăila și a reclamat faptul că a fost înregistrată audio fără acordul său.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, la data de 13 martie a.c., femeia a luat la cunoștință despre faptul că, în timp ce se aflau la domiciliul său din municipiul Brăila, a fost înregistrată audio, fără acordul său, de către fostul concubin, un brăilean în vârstă de 44 de ani.                   

Polițiștii reamintesc brăilenilor faptul că urmărirea fără drept a unei persoane, agasarea sa, provocându-i teamă, fotografierea, filmarea ori înregistrarea fără drept în spațiul intim al locuinței ori publicarea de imagini sau mesaje jignitoare la adresa acesteia pe site-urile de socializare sunt doar câteva dintre modalităţile prin care îi poți afectata unui individ libertatea psihică şi dreptul la viaţă privată.

”Constituie infracţiunea de violare a vieții private atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private.
Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor menţionate mai sus, constituie aceiași infracțiune” spun polițiștii brăileni.  

Pentru infracţiunea de violare a vieţii private, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Pentru a nu ajunge în postura de victimă a unor astfel de infracţiuni, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu permită altor persoane să folosească dispozitivele pe care au stocate informații personale, dacă nu își doresc ca acestea să ajungă la cunoștinţa publicului.

”Atunci când folosiţi reţelele de socializare, este recomandat să acceptați cererile de prietenie doar dacă știţi dinainte cine este în spatele acestora și permiteți accesul la postările dumneavoastră doar prietenilor. Nu divulgaţi nimănui parolele conturilor dumneavoastră online și utilizaţi întotdeauna funcţia de blocare a ecranului pentru telefonul mobil şi pe cea de blocare a accesului la aplicațiile care gestionează informații cu caracter personal. Dacă cineva a postat, fără acordul dumneavoastră, imagini, filme sau date confidențiale, adresați-vă administratorului respectivului site, pentru a elimina conținutul nedorit. Atunci când decideţi să renunţaţi la un dispozitiv, asiguraţi-vă că aţi şters toate datele cu caracter personal din memoria acestuia” sunt câteva dintre sfaturile polițiștilor brăileni.

Polițiștii îi îndeamnă pe cetățeni să nu ezite să depună o plângere la poliţie, în vederea tragerii la răspundere a persoanei care le-a adus atingere vieţii private.

Articolul precedentPercheziții în această dimineață în Brăila
Articolul următorCum va arăta Bulevardul Independenței după modernizare