Opt școli din județul Brăila incluse în programul-pilot „Masa caldă în școli”

Guvernul a aprobat miercuri sumele ce vor fi alocate unităților de învățământ incluse în programul-pilot „Masa caldă în școli”. Prin intermediul acestuia, elevi și preșcolari din 450 de școli și grădinițe vor primi suport alimentar în sumă totală, alocată pentru anul 2022, de 146,701 milioane lei. În județul Brăila, suma de 1.851 mii de lei va merge către opt unități care participă la program.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2022, cu modificările ulterioare, „finanţarea Programului-pilot în perioada desfăşurării cursurilor preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, în anul şcolar 2022 – 2023, se alocă bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unităţile-pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, astfel: în anul 2022, suma de 147.000 mii de lei”.

Potrivit Guvernului, în anul școlar 2022-2023, pe perioada desfășurării cursurilor, preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat vor primi gratuit un suport alimentar constând într-o masă caldă sau un pachet alimentar, în limita sumei de 15 lei/zi/beneficiar. Anterior s-a decis majorarea de la 350 la 450 a numărului de unități școlare în care se aplică acest program.

Școlile din județul Brăila care au fost incluse în program sunt:

Școala gimnazială Ciocile – 256 mii lei

Școala gimnazială ”Nicolae Grigore Mărășanu” Mărași – 223 mii lei

Școala gimnazială Râmnicelu – 239 mii de lei

Școala gimnazială Surdila Greci – 109 mii de lei

Școala gimnazială Cireșu – 269 mii de lei

Școala gimnazială ”Costache Grigore Șuțu) comuna Șuțești – 586 mii de lei

Școala gimnazială ”General Stan Poetaș” comuna Ulmu – 81 mii de lei

Școala gimnazială ”Emil Drăgan” comuna Gradiștea – 89 mii de lei

Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:

  • masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;
  • masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana poate fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor art. 34 din Ordinul ministrului sănătății nr. 1456/2020. Dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, suportul alimentar va fi păstrat, până la servire, în spații amenajate, în care există condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi care să poată fi monitorizate și controlate;
  • pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde preparate în regim propriu sau de catering, care va fi păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care există condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate, monitorizate şi controlate. Pachet alimentar: produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50 la sută din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25 la sută din greutatea totală a pachetului şi legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 la sută din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.