O circulară a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a fost răspândită prin toate primăriile şi atrage atenţia că toţi locuitorii localităţilor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta, WC-urile din fundul curţii, dar şi fosele septice, fiind interzise. Adresa a ajuns și prin administrațiile locale din județul Bacău. Primarii trebuie să informeze cetățenii, dar sunt sceptici că se va schimba ceva.

În circulară, se precizează că prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, MDRAP a alocat, până în prezent, peste 15 miliarde lei pentru 2.946 de obiective de investiţii care vizează: alimentarea cu apă (1.540 obiective), canalizarea (1.106 obiective) şi sistemele integrate de alimentare cu apă şi canalizare (300 obiective).

Obiectivul acestei circulare a fost acela de a avea o situaţie clară a gospodăriilor care nu s-au racordat până în prezent la reţelele de canalizare, având în vedere angajamentele pe care România le-a asumat prin Tratatul de Aderare. În acest sens, se intenționează identificarea unor soluţii în paralel cu Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, care să sprijine cetăţenii în vederea branşării integrale.

O prostie! Înainte să dai un ordin, trebuie să te gândești care sunt consecințele asupra cetățenilor. Cred că ar trebui mai întâi să vedem realitățile cotidiene. O rețea de canalizare, într-un oraș unde puterea de cumpărare este foarte mică și bătrânica are pensia de 600-700 de lei, nu cred că își permite să se racordeze la acel sistem”, a declarat președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac.

Circulara a fost elaborată ca urmare a unor decizii luate de către comitetul interministerial creat în acest scop și urmărește evitarea eventualelor penalități financiare pe care România ar fi nevoită să le suporte.

Articolul precedentPoveste de dragoste cu final nefericit
Articolul următorEvenimente dedicate Zilei Jandarmeriei