Proiectul ”Exerciții de libertate” destinat persoanelor private temporar de libertate din cadrul Penitenciarului Brăila

Penitenciarul Brăila, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Băila, a implementat proiectul ”Exerciții de Libertate” destinat unui grup de persoane aflate în stare privativă de libertate, custodiate de instituția penitenciară, în perioada ianuarie – martie 2020.

 

Scopul proiectului a fost dezvoltarea unui stil de personalitate funcțional în rândul beneficiarilor direcți, cu accent pe autocunoaștere și adaptarea modalităților de răspuns la provocările pe care viața le oferă.

Proiectul și-a propus dezvoltarea unor atitudini proactive, constructive la provocările/situațiile de criză, precum și identificarea alternativei la consumul de substanțe psihoactive.

Activitățile proiectului au oferit participanților posibilitatea de a experimenta alternative față de modalitatea lor obișnuită de reacție la comportamente obișnuite/adictive, precum și conștientizarea faptului că fiecare persoană alege și poate schimba modalitatea de răspuns la o situație, chiar dacă acest lucru necesită un efort de înțelegere a influențelor și a mecanismelor automatizate de a gândi, simți și acționa.

Proiectul a fost strucurat pe cinci întâlniri cu grupul țintă (persoane selectate de psihologul penitenciarului), în cadrul cărora beneficiarii au primit mesaje informative pe tema prevenirii recăderii în consumul de droguri și au experimentat noi abilități manuale prin inițiere în tehnica quilling.

”Mulțumin pe această cale experților în tehnica quilling – soții Monica și Ștefan Andrei, care au oferit timp prețios, entuziasm și răbdare, tutoriind beneficiarii direcți în realizarea figurilor florale și a lucrărilor finale.

Conceput sub formă de atelier de lucru, proiectul a îmbinat informațiile utile, constructive  despre factorii declanșatori ai consumului de droguri și modalități alternative de răspuns la aceste situații cu activități practice. Tehnica quilling pe care am ales-o în proiect, a creat un liant între beneficiari și a favorizat climatul propice învățării. Persoanele participante au învățat că pot realiza lucruri estetice, pe care nu le-au facut niciodată, că pot îmbina culori care dau altă culoare vieții…fără droguri!”, a declarat psiholog Olga Condrat, coordonator CPECA Brăila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.