PSD continuă batjocura la adresa cadrelor medicale
PSD continuă batjocura la adresa cadrelor medicale

Deputatul Antoneta Ioniță s-a arătat dezamăgită de faptul că, cu 62 voturi împotrivă, senatorii PSD și ALDE au respins modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în condițiile în care gărzile efectuate de medici nu sunt recunoscute ca vechime în muncă și nu sunt luate în calculul pensiei, deși aceștia plătesc contribuții la asigurările sociale.

Modificarea legii ar fi presupus ca medicii care efectuează gărzi să beneficieze, la cerere, și de posibilitatea de a se pensiona înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporțional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, femeile și de 60 de ani, bărbații.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Senat este încă o dovadă a disprețului pe care actuala guvernare PSD-ALDE o arată față de medici. Trăim într-o țară în care ne plângem că ne confruntăm cu o criză acută de cadre medicale, pentru că acestea preferă să plece în străinătate decât să muncească în România, dar nu le recunoaștem vechimea în muncă. Și cine decide asta? Niște oameni care sunt foarte grijulii cu fiecare leu pe care îl încasează de la parlament. Oare doamnele și domnii senatori care au votat azi împotriva recunoașterii orelor de gardă ca vechime în muncă, cum ar reacționa dacă ar veni în parlament să lucreze sâmbăta, duminica sau pe timpul nopții, iar activitatea lor să nu fie considerată vechime în muncă?”, declară deputatul PNL Antoneta Ioniță.

Parlamentarul PNL de Brăila spune că propunerea legislativă a fost avizată favorabil de mai multe comisii parlamentare, dar a primit raport negativ de la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat.

”A fost o bătălie, scorul a fost foarte strâns, dar războiul continuă și sper că vom găsi mai multă înțelegere la colegii din Camera Deputaților, care să fie conștienți că, potrivit calculelor realizate de asociațiile profesionale, un medic care efectuează, în medie, patru gărzi pe lună, acumulează peste 2000 de gărzi în decursul activității, ceea ce echivalează cu 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă, neluați în calculul pensiei”, explică Antoneta Ioniță.

Ioniță atrage atenția că stresul, munca până la epuizare au provocat moartea a 58 de medici români, chiar în timpul gărzilor. În plus, sindromul de epuizare poate duce la diagnostice greșite și la scăderea calității actului medical, cu efecte negative asupra pacienților.

Posibilitatea pensionării anticipate, la cerere, ar reduce aceste riscuri și, în plus, ar permite tinerilor medici să aibă acces în sistemul medical public.

Articolul precedentFoști jucători la Dacia Unirea Brăila invitați la un meci demonstrativ cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență a clubului
Articolul următorVasile Varga: ”Pentru ministrul Transporturilor și PSD, infrastructura județului Brăila nu există”