Muzeul Brăilei ”Carol I” este primul care a demarat procedurile de reîntregire a patrimoniului, după ce, în anii ’70, instituția a fost nevoită să trimită către Muzeul Național de istorie din Alba Iulia exponate importante care să întregească colecțiile naționale.

”În anii ’70 s-au creat marile colecții care au stat la baza muzeelor naționale, acelor complexe enorme, de pildă Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Conform directivei organelor de stat de atunci, din 1975, fiecare muzeu din țară, de rang regional sau județean, a trebuit să ofere acestor colecții, de nivel național, piese reprezentative din patrimoniul lor. Muzeul Brăilei a expediat la Alba Iulia nouă artefacte extraordinar de valoroase, toate descoperite pe teritoriul județului și al municipiului Brăila. Iată că, după 46 de ani, membrii Secției de Arheologie din Brăila au reușit să aducă înapoi acest patrimoniu”, a declarat Costin Croitoru, managerul interimar al Muzeului Brăilei ”Carol I”.

Practic este vorba despre nouă vase ceramice, care au fost transferate către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Cele mai vechi dintre ele au în jur de 6000 de ani și provin din zonele Maraloiu, Chiscani și Brăilița.

”Probabil, din exterior, nu pare atât de importantă recuperarea unor vase ceramice, dar ele reîntregesc patrimoniul nostru și ne-am bucurat că am reușit să le aducem acasă. Am avut o colaborare foarte bună cu colegii noștri de la Alba Iulia”, a declarat dr. în istorie Mirela Vernescu, arheolog expert în cadrul muzeului.

 

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentFlorin Cîțu a prezentat PNRR în Parlament: „Dacă nu finalizăm proiectele, pierdem BANII. Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor și a pensiilor” – VIDEO
Articolul următorBrăileanul Emil Giurgiu medaliat cu argint la Campionatele Europene de Culturism și Fitness 2021