Simularea intervenției în caz de cutremur

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila a organizat şi desfăşurat un exerciţiu tactic, vineri, 23 noiembrie, începând cu ora 10.00, pentru a testa capacitatea de intervenţie în caz de cutremur atât a structurilor din subordine cât şi a altor instituţii. Tema operaţiunii a fost „Activitatea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă pe linia realizării managementului unor situaţii de urgenţă produse de un seism în zona de competenţă”.

Scenariul exerciţiului a fost structurat în patru situaţii tactice. S-a pornit de la premisa că în zona Vrancea s-a produs un cutremur intermediar (la adâncimea de 130 km) cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a fost resimţit şi în municipiul Brăila cu o intensitate de 6,8 grade M.S.K. – 64, producând pierderi şi distrugeri însemnate.

Având în vedere evenimentul produs şi efectele complementare ale acestuia, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie din judeţele afectate, pentru asigurarea îndeplinirii misiunilor specifice din competenţă în sprijinul populaţiei afectate.

În urma producerii evenimentului la dispeceratul I.S.U.J. Brăila, au fost primite numeroase apeluri de urgenţă, cele mai multe provenind din zona ansamblului Buzăului din municipiul Brăila (şoseaua Buzăului, Şoseaua Naţională Veche, Calea Călăraşilor, strada Grigore Alexandrescu şi în mod deosebit Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu”).

Din datele furnizate de apelanţi la Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu” sunt afectate scările interioare şi avariate tavanele unor săli de clasă, avarii la elementele de construcţie la sala de sport, s-a reuşit evacuarea parţială a elevilor, dar nu se cunoaşte numărul total al personalelor rămase captive.

De asemenea se înregistrează avarii şi emanaţii de gaz metan la conducta de transport şi distribuţie ce alimentează centrala termică, la reţeaua de alimentare cu apă de pe şoseaua Buzăului, căile de comunicaţii sunt afectate de elementele de construcţie, stâlpii de iluminat şi arborii căzuţi, iar alimentarea cu energie electrică este parţial întreruptă în zona afectată.

Pe timpul desfăşurării operaţiunilor de căutare-salvare la Colegiului Tehnic „C. D. Neniţescu”, comandantul intervenţiei este anunţat că în laboratorului de chimie sunt persoane surprinse sub darâmături, dar pătrunderea în această zonă este împiedicată de un miros înţepător, puternic iritant şi lacrimogen, existând posibilitatea ca perimetrul să fie contaminat.

În cadrul exerciţiului a fost verificat şi sistemul de alarmare al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

Pentru a face faţă tuturor situaţiilor tactice prevăzute în scenariu, la exerciţiu au participat, începând cu ora 10.00 membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, grupa operativă, două echipaje de intervenţie-stingere, un echipaj SMURD, un echipaj cu autospeciala C.B.R.N şi un echipaj cu autoscară mecanică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Brăila, două echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, o echipă din cadrul ENGIE ROMÂNIA – Sector Brăila,  o echipă din cadrul S.C. ELECTRICA S.A. – Sector Brăila, voluntari din cadrul Filialei „Crucea Roşie” Brăila şi personalul de conducere, personalul didactic, nedidactic şi cel auxiliar al Colegiului Tehnic „C. D. Neniţescu”.

Specialiştii ISU le-au explicat elevilor de ce au fost alese situaţiile tactice prevăzute de scenariul exerciţiului, care ar fi urmările unui cutremur real şi cum trebuie acţionat în cazul unui astfel de dezastru natural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.