La data de 15 martie 2019, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 258 de localități din 19 județe, cu un număr de 993 de focare, dintre care 12 în exploatații comerciale. În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.412 porci afectați de boală și există 1.198 cazuri la mistreți.

În total au fost stinse 234 de focare, cele mai multe fiind din județul Brăila, unde au fost stinse 76 de focare, dintre care 7 în exploatații comerciale. La data de 15 martie în judeţul Brăila mai erau 55 de focare, dintre care 4 focare la exploatații comerciale, și 19 cazuri la mistreți.

Până la 15.03.2019 au fost despăgubiți 8.558 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 251.346.210 de lei. În judeţul Brăila au fost plătite despăgubiri pentru 3.216 exploatații dintr-un total de 3.226 de exploatații în valoare de 172.060.360 de lei

Potrivit informaţiilor primite de la DSV Brăila, din vara anului trecut şi până în prezent, pe raza judeţului Brăila au fost depistate 132 focare de pestă porcină africană în rândul porcilor domestici şi 6 cazuri la porcii sălbatici. Până la această dată au fost stinse 76 de focare, dintre care 7 la societăţi comerciale.

Ultimul focar a fost confirmat miercuri, 13 martie, pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale Făurei, iar ultimul caz confirmat la mistreţi a fost în data de 28 februarie, pe raza fondului de vânătoare 38 Şuţeşti.

Cea mai mare crescătorie de porci din judeţul Brăila, care înainte de izbucnirea epizootiei de pestă porcină era cea de-a doua din Europa, ca mărime şi concentrare a efectivelor, este pe punctul de a depăşi criza provocată de periculosul virus. Astfel, în cele trei ferme ale “Tebu Consulting” SRL, din zona comunelor Gropeni – Tufeşti, s-au finalizat operaţiunile de dezinfecţie ale halelor şi deja s-au introdus şi purceii-santinelă, pentru a se stabili cu certitudine dacă virusul a fost complet eliminat. Dacă purceii vor supravieţui după o perioadă de 45 de zile, înseamnă că dezinfecţia a fost una reuşită şi că se poate proceda la repopularea halelor. Perioada de probă expiră la sfârşitul lunii martie, după cum ne-a informat Dragoş Frigioiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila.

O altă crescătorie cu efective importante – “Romsoci” SRL Tichileşti – unde se aflau 35.000 de porci, s-a confruntat, de asemenea, cu pesta porcină, tot începând din luna august a anului trecut. Potrivit informaţiilor primite de la DSV Brăila, la “Romsoci” încă nu s-au finalizat operaţiunile de dezinsecţie şi nici nu au fost introduşi purcei-santinelă până la ora actuală.

În ceea ce priveşte gospodăriile populaţiei, până în prezent au fost băgaţi purcei-santinelă doar în comuna Frecăţei, acolo unde a fost confirmat primul focar de pestă porcină din judeţul Brăila, în luna iulie a anului trecut. Porcii santinelă au fost aduşi în toamnă, mai exact în luna octombrie, după ce trecuseră 30 de zile de la finalizarea procedurilor de dezinfecţie. În 25 de gospodării situate în cele cinci sate componente ale comunei au fost introduşi aceste animale care au fost urmărite cu atenţie timp de 45 de zile.

În celelalte comune brăilene unde s-au manifestat focare de pestă porcină africană încă nu au fost introduşi purcei-santinelă, din cauza unor probleme legate de costurile operaţiunii, care ar trebui acoperite de Primăriile locale.

 

Articolul precedentȘi băut și fără permis, conducea o autoutilitară pe raza localității Corbu Vechi
Articolul următorConcert de jazz hispanic