Mâine, începând cu ora 10.00, agenții Serviciului de Poliție Rutieră vor realiza filtre în municipiul Brăila, cu scopul de a aduce la cunoștința șoferilor modificările aduse O.U.G. 195/2002, referitoare la utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii unui vehicul.

 

Șoferii care obișnuiesc să butoneze telefonul sau să manevreze orice alt dispozitiv electronic, care poate trimite mesaje, sau care poate face poze, sau filmări, vor risca amenzi de peste 700 de lei și, în anumite situații, chiar suspendarea permisului de conducere timp de o lună. Măsurile se regăsesc într-un act normativ apărut în luna august, prin care se vor opera, din 12 octombrie, modificări la Codul Rutier.

Potrivit actului normativ, încălcarea acestei noi reguli se va sancționa, începând din 12 octombrie, cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și patru puncte de penalizare. Suplimentar, OG nr. 11/2019 prevede că, în cazul în care încalcă și o regulă de circulație rutieră, șoferii care mânuiesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

În prezent, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii mașinii se sancționează cu amenzi de până la 435 de lei și două puncte de penalizare. Șoferii pot folosi totuși telefonul mobil în timpul conducerii mașinii, dar cu condiția ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip „mâini libere”.

 

Articolul precedentTânăr de 21 de ani depistat la volan deși nu avea permis de conducere
Articolul următorBrăilean urmărit general depistat la P.T.F. Nădlac II