Trei cetățeni de onoare ai Brăilei și-au primit distincțiile

La sfârșitul săptămânii trecute, într-o atmosferă de sărbătoare, trei brăileni au primit distincțiile de cetățean de onoare a municipiului Brăila, titluri pe care le-au primit în urma voturilor consilierilor municipali pentru merite deosebite în domeniile lor de activitate. Vineri după amiază, în Sala oglinzilor de la Teatrul Maria Filotti din Brăila au fost oferite titlurile de cetățenean de onoare pentru astrofizicianul Aurora Simionescu, specialistul în robotică Anca Drăgan și fostul pugilist Costică Dafinoiu, medaliat cu bronz la JO din 1976. 

Interesul Aurorei Simionescu pentru astrofizică a început în 1999, odată cu eclipsa totală de soare din România. Prima dată când a zis că o să se facă astrofizician a fost în clasa a XII-a, după ce a citit cartea „Astronomy: The Structure of the Universe”, de William J. Kaufmann. Era deja olimpică la fizică în acea perioadă. După ce a absolvit liceul la Brăila, a plecat la studii în Germania, la Bremen.

Și-a obținut doctoratul în astrofizică tot în Germania, la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, după care a lucrat timp de patru ani ca cercetător la Stanford, printr-o bursă plătită de NASA. Din 2013 s-a mutat în Japonia, la Agenția Spațială din țara asiatică, iar în prezent este cercetător la Netherlands Institute for Space Research (SRON), în Olanda. În 2009, ai primit o bursă plătită de NASA, la Stanford.

Anca Drăgan a învățat la Brăila, iar acum este cercetător și profesor la UC Berkeley. La doar 31 de ani! Vorbește despre roboți care vor cuceri lumea, despre inovație, competitivitate la cel mai înalt nivel, despre ambiție și responsabilitate, despre ce are sistemul de învățământ din România și nu au altele din lume, despre ce au de învățat românii de la americani și despre faptul că și-a găsit locul, dar că acest deziderat a fost obținut prin foarte multă muncă și studiu.  Anca Drăgan a fost unul dintre puținii solicitanți admiși la toate cele patru universități din Statele Unite care își dispută supremația: Stanford, Berkeley, MIT, Carnegie Mellon.

A obținut doctoratul la Carnegie Mellon, apoi a venit la UC Berkeley, ca profesor și cercetător. Locuiește în San Francisco și chiar dacă a plecat de ani buni din țară, Anca e mai tot timpul în legătură cu țara sa, mai ales cu partea ei pozitivă, prin tot ceea ce înseamnă „eminența cenușie a talentelor în informatică”.

Prin ei, România de peste ocean, se vede foarte bine, pentru că românii din preajma sa sunt foarte apreciați, în special în Sillicon Valley, pentru expertiza in informatică. DE altfel, acesta este unul dintre atuurile pe care le are România în comparație cu alte țări – „educația în matematică e excepțională, in special în liceu”, confirmă cu mândrie Anca, aducându-și aminte de profesorii ei de la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”, din Brăila, pe care l-a absolvit în 2006.

La puțin timp după absolvire, cea mai mare problemă a Ancăi avea să fie ce să aleagă între Stanford, Berkeley, MIT, Carnegie Mellon, iar cei zece ani trecuți de la marea decizie au demonstrat că a ales cel mai bine.

Costică Dafinoiu este singurul pugilist brăilean care a obținut o medalie olimpică în timp ce activa ca sportiv la un club din Brăila. după încheierea activității sportive acesta a continuat să antreneze la Brăila, prin mâinile sale trecând mai mulți sportivi cu rezultate bune pe plan național. Despre Costică Dafinoiu a vorbit profesorul Marian Neta, fost director la CSM Brăila, club la care antrenează și acum fostul mare pugilist.

La festivitate a asistat și Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

ImagineImagineImagine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.