Guvernul României a aprobat în ședința din 4 februarie 2020, prin ordonanță de urgență, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, program cunoscut și sub titulatura de „Masa caldă”.

În anii anteriori programul a funcționat în 50 de unități de învățământ. Începând din semestrul al II-lea al anului școlar 2019-2020, programul „Masa caldă” se va desfășura în 150 de unități de învățământ, dintre care 3 în județul Brăila. Inițial, în acest proiect, din județul Brăila era doar Școala din comuna Ciocile, iar după această ordonanță au mai fost adăugate Școlile gimnaziale din comunele Mărașu și Râmnicelu.

Decizia de extindere cu 100 de noi unități de învățământ are la bază efectele pozitive generate asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi. Studiile de impact au arătat că această măsură a avut ca efect scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului, precum și formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentație sănătoasă.

Astfel, în perioada derulării activităţii didactice, preşcolarii şi elevii din cele 150 de unităţi de învăţământ vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA).

Comparativ cu anul precedent, numărul beneficiarilor programului este mai mare cu 41.888 de elevi, însumând pentru anul în curs un număr total  de 65.343 de elevi. Suma estimată, necesară implementării programului pentru anul 2020, este de 81.983 mii lei.

Pentru anul 2020, pentru cele 3 școli din județul Brăila este alocată suma de 903.000 lei, din care 434.000 lei pentru semestrul II al anului școlar 2019-2020 și 469.000 lei pentru semestrul I al anului școlar 2020-2021. Suma alocată pentru școala din Ciocile pentru întreg anul 2020 este de 346.000 lei, pentru școala din Mărașu este alocată suma de 309.000 lei, iar pentru școala din Râmnicelu a fost alocată suma de 248.000 lei. 

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

Derularea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi face parte din acțiunile Ministerului Educației și Cercetării pentru realizarea unui obiectiv major al politicilor sale educaționale: asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate pentru toți copiii și tinerii din România.

Articolul precedentPrimarul din Bertești nemulțumit că nimeni nu a luat măsuri pentru a rezolva alimentarea cu curent pentru toți locuitorii
Articolul următorIstoria se repetă. Alți doi elevi agresați în zona Colegiului Murgoci