USR propune votul electronic de la distanță

Vineri seara, pe o vreme de iarnă, mai mulți brăileni, membri și simpatizanți ai USR, au participat la o dezbatere pe tema votului electronic de la distanță. Proiectul de lege elaborat de USR a fost prezentat de Florina Presadă, senator USR de București și expertul în vot electronic Sorin Pavel.

USR-iștii au explicat că țări precum Estonia, Australia, Canada sau Elveția au reușit să implementeze votul prin Internet, iar alte țări, precum Bulgaria, Lituania și Republica Moldova, fac pași importanți pentru introducerea metodei de vot în perioada următoare. Motivația pentru introducerea acestui mod de a vota diferă de la stat la stat, dar preponderent, scopul adoptării acestuia este asigurarea unui grad sporit de participare al cetățenilor la procesele electorale.

Estonia, cel mai bun exemplu de stat care a implementat votul electronic ca alternativă la votul clasic, a înregistrat o prezență la votul la alegerile parlamentare din 2015 de 64,23%, față de anul 2003, în care încă nu era implementat votul electronic și când prezența a fost de 58,24% din totalul populației cu drept de vot. Dincolo de faptul că România înregistrează un număr din ce în ce mai mic de cetățeni care votează la fiecare scrutin electoral, se evită de mai mulți ani să se ia o decizie care ar putea fluidiza votul românilor aflați în afara granițelor țării și care ar putea asigura secretul votului pentru cetățenii cu dizabilități.

”Legea votului electronic la distanță propusă spre adoptare este în concordanță cu toate normele și cerințele existente stabilite pentru alegerile clasice. Majoritatea acestor principii sunt prevăzute de Constituția României (sufragii universale, egale, directe, secrete și libere). De asemenea, aceasta este construită pe baza Recomandării Comitetului Miniștrilor către
statele membre privind standardele pentru votul electronic a Consiliului Europei, România fiind membră semnatară, pe baza raportului privind votul electronic realizat de Expert Forum din 30 martie 2015, și se bazează pe bunele practici și pe experiența acumulată în peste un deceniu de experiență de sistemul de vot estonian” a spus Florina Presadă, senator USR.

Votul pe internet, cât și dezbaterea pe marginea introducerii lui, nu reprezintă o noutate în România. Atât PD-L, PSD, PMP cât și PNL au avut astfel de inițiative în trecut.

Cu ocazia referendumului din 2003, Guvernul României, prin Autoritatea Electorală Permanentă, a implementat un sistem de vot electronic pentru militarii și polițiștii aflați în misiuni internaționale. Astfel, la Referendumul din 2003, 1623 de soldați au votat folosind calculatoare puse la dispoziția lor de către Ministerul Apărării Naționale, printr-un sistem implicând un certificat digital și conexiune la o bază de date centralizată prin internet, rezultatele fiind considerate legale, existând astfel un precedent.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.