Video: Primarul comunei Surdila-Greci a vorbit despre problemele cu care se confruntă primăriile comunelor din județ

Primarul comunei Surdila-Greci, județul Brăila, Ionel Meiroșu (PNL), se teme că din cauza austerității financiare în care se zbat primăriile de comune și a faptului că de la nivel central se pun în sarcina autorităților locale tot mai multe obligații care presupun cheltuierea unor bani, va veni un moment în care va fi nevoit să facă o alegere dureroasă: aceea de a hrăni câinii comunitari strânși în adăpost sau de a hrăni copiii de la școala din comună, care beneficază de o masa caldă zilnic, în cadrul unui program pilot.

Ionel Meiroșu a vorbit despre problemele cu care se confruntă administrațiile locale, mai ales cele cu populație redusă, în cadrul unei ședințe a Asociației Comunelor din România – filiala Brăila la care au participat și parlamentarii PSD și PNL din Brăila.

Primarul comunei Surdila Greci a spus că tot ce ține de gestionarea câinilor comunitari sunt chestii destul de costisitoare și la un moment dat ar putea ajunge la o situație în care, dacă va fi nevoit să suporte de la bugetul propriu o parte din cheltuielile cu programul o masă caldă pentru fiecare elev, care se desfășoară și în comuna unde este primar, o să fie pus în poziția să aleagă între a-i da mâncare acelui copil – și mulți sunt într-o situație mai mult decât defavorizată – sau să rezolve problema unui câine. 

Meiroșu a mai vorbit și despre faptul că primăriile sunt din ce în ce mai împovărate cu fel de fel de obligații, care, în opinia sa, nu ar trebui să cadă în sarcina administrației locale. Acesta a vorbit despre atribuțiile pe care le au primăriile în ceea ce privește vânzarea terenurilor din extravilan.

„Mie nu mi se pare foarte corect ca eu, ca administrație publică locală, să fac o mare parte din munca pe care, din punctul meu de vedere, ar trebui să o facă un notar. Notarul își ia niște bănuți, dar în fața notarului te duci cu documentele de la primărie și cu o întreagă muncă legată de corespondența cu preemptorii. Noi facem treaba ANAF-ului, facem acele declarații unice în primării, cu aceiași oameni, cu aceleași resurse materiale, cu aceleași salarii.

Sau pe partea de salubrizare, am negociat cu UE ca noi, primăriile, să ne ocupăm de strânsul banilor de la populație pentru un privat (operatorul unic de salubritate – n.r). Privatul își face treaba, vine și-mi bate în ușă la Primărie «Dă-mi banii!». O să fim între cetățean și cel care execută partea de salubrizare, pentru că cetățeanul o să vină la mine și o să-mi spună că ăla nu știu ce condiții îi impune. Celălalt o să tragă de mine: «Încasează banii!». Nu mi se par lucruri normale”, a spus primarul Ionel Meiroșu. 

Primarul comunei Surdila-Greci consideră că în ultima vreme primarii din România sunt supuși unui adevărat linșaj mediatic la nivel național, susținându-se ideea că aceștia, „cu salariile lor nesimțite, bagă România în faliment” și că „primarii își fac salariile după bunul plac”. El este de părere că este incorect modul în care este tratat subiectul în apațiul public și a făcut câteva precizări cu privire la nivelul salariilor primarilor și funcționarilor publici din primăriile de comună.

Primarul de Surdila-Greci a făcut aceste comentarii în cadrul unei întâlniri organizate de Asociația Comunelor din România, filiala Brăila: „Un primar nu își poate face salariul după bunul plac, noi avem norme care reglementează clar aceste lucruri. Nu cred că nu se știe că nu toți primarii avem acele salarii care au fost date publicității. Dacă pe mine mă compari cu primarul general al Capitalei, da, opinia publică o să zică «Măi, ăștia chiar sunt îmbuibați!». Noi intrăm în al cincilea an cu aceleași salarii! În comunitățile cu până în 3000 de locuitori un salariu este de 4800 lei la un primar și ca funcționar public dintr-o astfel de primărie, doar să ai ani buni de vechime în spate, ca să depășești pragul de 3000 de lei. Nu mi se pare corect. Nu este normal ca un primar sau un funcționar public din Primăria Surdila-Greci să aibă un salariu mai mic decât un director sau un profesor de la școală. Nu mi se pare normal ca un primar cu atribuții 24 de ore din 24 și un funcționar public din primărie să aibă un salariu mai mic decât o asistentă medicală sau decât un șofer de salvare.

Oameni buni, în pandemie s-au luat bani cu găleata! Toată lumea a fost «în prima linie», toate instituțiile statutului; doar noi, primarii și funcționarii publici cred că am fost în țările calde – sau cel puțin așa am fost tratați” a spus Ionel Meiroșu la întâlnirea primarilor cu parlamentarii brăileni.

Primarul comunei Surdila Greci a spus că este firesc ca celor din administrația publică să li se ceară să ofere servicii de calitate, dar primăriile de comune nu au cu cine să ofere astfel de servicii, fiindcă un om pregătit nu vrea să se angajeze pentru salarii de 2000 de lei, iar primarii sunt nevoiți să se roage de funcționarii care au vârsta pensiei să lucreze în continuare, ca să aibă cu cine face treabă.

Meiroșu consideră că este absolut necesară majorarea salariilor funcționarilor publici din primăriile mici, ce au venituri modeste.

„Și mai spun un lucru. Eu, ca primar, până la urmă, îmi place nu-mi place, poate peste 2 ani de zile nu mai rezonez, nu mai este ok pentru mine să merg aici. Mă lipsesc. Nu mai candidez. Mă fac ori pilot de avion, ori îmi cumpăr o capră, văd, ceva găsesc, dar vrem, nu vrem, administrația publică trebuie să meargă mai departe. Pentru acești funcționari trebuie făcut ceva” a încheiat primarul comunei Surdila Greci, care ocupă fotoliul de edil al uneia dintre comunele cu cea mai mică populație din județul Brăila din anul 2004.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.