În cadrul evenimentelor prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul spiritual al municipiului Brăila, Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu“ din Brăila a organizat o serie de activităţi culturale și educative pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu şi 156 de ani de învăţământ brăilean.

Seria evenimentelor consacrate acestui moment aniversar au debutat joi, 5 decembrie, la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ şi la Teatrul „Maria Filotti“ din  Brăila, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficialităţilor locale, a cadrelor didactice şi elevilor acestei prestigioase şcoli.

Arhiepiscopul Dunării de Jos le-a oferit elevilor prezenţi iconiţe cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae şi a rostit un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul comun al profesorilor şi elevilor de a păstra şi promova această şcoală în elita învăţământului naţional. Acesta a evidenţiat totodată numărul mare de personalităţi pe care Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” l-a oferit societăţii româneşti şi întregii lumi.

În continuare, în holul Colegiului Național ”Nicolae Bălcescu” a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative dedicate împlinirii a 200 de ani de la naşterea marelui patriot român, istoric şi scriitor al neamului nostru, Nicolae Bălcescu.

Pentru ca bucuria primirii de daruri, mai ales în această perioadă a sărbătorilor, să fie reciprocă, Biserica „Naşterea Domnului” din municipiul Brăila a oferit daruri pentru 50 de elevi de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“.

După momentul comemorativ din holul instituţiei, Înaltpreasfinţia Sa a participat, în cancelaria şcolii, împreună cu domnul Viorel Botea, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila şi întregul corp profesoral la un colocviu ştiinţific-educaţional.

Cea de-a doua parte a manifestării de astăzi s-a desfăşurat în centrul municipiului Brăila, la Teatrul „Maria Filotti“, şi a cuprins festivitatea de premiere a elevilor cu rezultate deosebite la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale, precum şi a profesorilor de la Colegiul Național Nicolae Bălcescu, care de-a lungul timpului s-au evidenţiat prin activitatea desfăşurată la catedră.

La final, elevii au prezentat un program cultural-artistic ce a cuprins piese de teatru specifice acestei perioade, interpretări de colinde şi cântece populare româneşti.

Imagine

Articolul precedent70 de ani de la „Fenomenul Pitești”
Articolul următorÎntâlniri cu contribuabilii pe teme ce decurg din constatări ale organelor de control din cadrul ANAF