Ziua de 9 mai sărbătorită la Brăila
Ziua de 9 mai sărbătorită la Brăila

Astăzi, de la ora 11.00, la Ansamblul Comemorativ Al Eroilor Neamului, situat pe Calea Călărașilor și inaugurat în toamna anului trecut, au avut loc manifestările dedicate Zilei de 9 mai.

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru România. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.

În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

Tot pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei.

La manifestările de la Brăila, din partea oficialităților civile au participat viceprimarul Doinița Ciocan, președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac și subprefectul Rada Sterea.

Nici partidele politice nu s-au înghesuit. Doar PNL, Pro România, PSD și ALDE au avut reprezentanți, care au depus la finalul manifestărilor jerbe de flori.

Manifestările au avut desfășurarea standard, cu slujba religioasă, alocuțiunile subprefectului și a comandantului Garnizoanei Brăila, colonel Vasile Ionescu și s-au încheiat cu Defilarea Gărzii de Onoare, în aplauzele celor prezenți.

https://www.youtube.com/watch?v=Gr5Mq5Dh0sY&feature=youtu.be

 

Articolul precedentAproape 60 de amenzi aplicate de polițiștii locali rutieri
Articolul următor9 mai 1877 – Ziua Proclamării Independenței, marcată la Muzeul Brăilei