În fiecare an, în data de 26 iunie, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) coordonează campania globală de marcare a Zilei internaționale împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri în scopul de a trage un semnal de alarmă şi de a determina factorii de decizie implicaţi să acţioneze eficient  pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la problematica consumului de droguri. În acest an, UNODC abordează provocările transnaționale legate de droguri, care decurg din situațiile de criză.

Ca în fiecare an, Agenția Națională Antidrog se alătură organismelor internaționale, militând pentru protejarea dreptului la sănătate pentru cei mai vulnerabili, inclusiv pentru copii și tineri, pentru persoanele care consumă droguri și pentru persoanele care au nevoie de servicii de asistență integrată în adicții. Agenția Națională Antidrog va fi prezentă în această perioadă în comunitate, desfășurând la nivel național activități de prevenire a consumului de droguri și de consiliere psihologică, la cele mai importante evenimente, concerte, întruniri tematice sau în zonele de agrement din București și din țară. Pentru adolescenții care se confruntă cu probleme legate de droguri Agenția Națională Antidrog derulează gratuit, de luni până vineri programul de consiliere psihologică SAFE SPACE.

La nivelul județului Brăila, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila a desfăşurat, în perioada 17 – 23 iunie a.c., diverse activități de prevenire în școală și în comunitate, adresate copiilor și adulților din comunitatea locală în colaborare cu Penitenciarul Brăila, Colegiul Economic ”Ion Ghica”, Serviciul de Probațiune Brăila, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”.

În zilele de 25 și 26 iunie a.c., vor fi derulate două activități de prevenire în comunitatea locală, în zona Administrației publice locale Brăila. Acestea vor fi desfășurate în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Brăila (Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, Biroul Siguranța Școlară și Serviciul Rutier), Inspectoratul Județean de Jandarmi Brăila (Compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale), Agenția Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați precum și cu Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Brăila.

Scopul evenimentelor este acela de a conștientiza comunitatea locală asupra consecințelor abuzului de substanțe psihoactive ilicite și a riscurilor infracționale asociate, precum și acela de a promova serviciile oferite de Centrul Antidrog care sunt gratuite și confidențiale.

Sursa: Realitatea de Braila