Ziua Mondială a Teatrului marcată la Brăila cu un spectacol al elevilor Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” alături de profesorii de specialitate și actori ai teatrului brăilean

Ziua de 27 martie, cunoscută în întreaga lume drept Ziua Mondială a Teatrului, a constituit un bun prilej pentru elevii Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila de a-și arăta măiestria, acompaniați de profesorii de specialitate și actori de renume ai teatrului brăilean.

Sala Bujor Măcrin a Teatrului ”Maria Filotti” Brăila a găzduit luni seara un spectacol dedicat în primul rând elevilor brăileni, realizat de elevii Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila, în cadrul Proiectului pentru reducerea violenței fizice și psihologice – ,,Arta purifică sufletul de praful vieții de zi cu zi” (Pablo Picasso), derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila și Centrul Regional Galați al A.N.I.T.P.

În debutul manifestării, directorul Liceului de Arte Hariclea Darclee” Brăila a prezentat importanța zilei pentru tinerele generații și scopul proiectului, derulat cu contribuția elevilor și a cadrelor didactice ale unității de învățământ pe care o reprezintă.

Reprezentanții Poliției și Jandarmeriei au transmis importanța și utilitatea educației peer to peer, în care elevii transmit într-o manieră tinerească, artistică și  învață unii de la alții conduite dezirabile, acceptate în școală, familie și societate.

Activitățile au fost organizate sub forma unor ateliere artistice, în care teatrul și pictura au fost modalitățile de exprimare nonviolentă și antibullying ale elevilor brăileni pentru colegii lor din celelalte licee din județul Brăila.

Un mic moment artistic pregătit de elevii claselor de gimnaziu ai unității de învățământ, coordonați de profesorul Cristian Mihai și intitulat sugestiv ”Spune cuiva, oricui” a fost prezentat cu scopul de a sensibiliza publicul tânăr cu privire la fenomenul de bullying și cyberbullying și de a transmite un mesaj de urmat pentru toți elevii care, la un moment dat, sun implicați în astfel de comportamente, în calitate de victime, autori sau martori.

Spectacolul a culminat cu povestea emoționantă a Annei Frank, o adolescentă rebelă, cu aspirații și idealuri, piesa ”Jurnalul Annei Frank” fiind ilustrată cu măiestrie și profesionalism de elevii Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila, într-o sublimă adaptare a doamnei profesor Nicoleta Brânzia.

Elevii au adus în atenție faptul că adolescența trăită în timpul celui De-al Doilea Război Mondial avea elemente comune cu interacțiunile prezente întâlnire între elevi, dar contextul istoric îngrădea liberul arbitru al personalității în formare.

La activitățile artistice au fost prezenți, sub îndrumarea cadrelor didactice și elevi de la Liceul Teoretic ”C-tin Angelescu” Ianca, Liceul Tehnologic ”Nicolae Oncescu” Ianca, Colegiul Național ”Ana Aslan” Brăila, Colegiul Național Pedagogic ”D.P. Perpessicius” Brăila, Liceul de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila,  care au adus bucuria adolescenței și un model de urmat pentru tineri în primitoarea sală a Teatrul ”Maria Filotti” Brăila.

Proiectul se înscriu în seria demersurilor instituționale realizate în baza Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2022-2023, coordonat la nivelul Instituției Prefectului – Județul Brăila.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.