Pastilele de iod EXPIRĂ în depozite: 6 milioane de euro cheltuite de stat – Eșec total al campaniei lui Rafila

Pastilele de iod expiră în depozite. A trecut un an de la începutul campaniei de distribuire a pastilelor de iod, iar rezultatele sunt dezastruoase. Din cele 30 de milioane de pastile produse au fost distribuite puțin peste 900 de mii. Celelalte comprimate zac în depozite, iar farmaciile vor înceta să le mai distribuie la finalul acestui an. Vorbim de un eșec care a costat enorm statul. 6 milioane de euro a dat Ministerul Sănătății pentru producerea acestor pastile. Întrebat despre eșecul campaniei, Alexandru Rafila dă vina tot pe români. Ministrul spune că totul ține de modul în care aceștia percep pericolul nuclear. 

Pastilele de iod expiră în depozite. 6 milioane de euro a cheltuit statul pentru producerea a peste 30 de milioane de pastile de iod, în contextul amenințărilor nucleare. Deși acestea pot fi luate gratuit din farmacii, românii nu s-au înghesuit să le primească.

„Nu e niciun eșec. Mereu românii trebuie să aibă în rezervă o cantitate de iodură de potasiu, pentru că dacă există un accident radioactiv care expune populația, nu ai timp să produci aceste pastile, ele trebuie să existe în stoc. Noi am mers mai departe și am oferit posibilitatea cetățenilor să se prezinte la 1000 de farmacii și să ridice gratuit aceste pastile de iod. E o chestiune legată de modul în care percepem pericolul și cum prevenim o situație de criză”, a spus Alexandru Rafila – ministrul Sănătății. 

Potrivit Ministerului Sănătății, comprimatele de iodură de potasiu din campanie vor expira în martie 2025. Farmaciile vor continua să împartă aceste pastile gratuit, însă, doar până la finalul acestui an. Iodura de potasiu este recomandată persoanelor până în 40 de ani. În timp ce unii oameni spun că nu au nevoie de pastile, alții pun eșecul campaniei pe seama lipsei de informare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.