Ce îi așteaptă pe români după 2023: Discuții cruciale pe reforma pensiilor și salarizării – Ce propune Comisia Europeană

Noua lege a pensiilor și cea a salarizării reprezintă alte două reforme majore care ar fi trebuit deja adoptate, însă guvernanții nu au venit nici măcar cu un prim draft. Ministrul Muncii a anunțat însă o modificare care va afecta milioane de pensionari: începând cu noua lege, vom avea noi reguli pentru indexarea anuală.

Guvernanții pregătesc schimbări majore pentru reforma sistemelor de pensii și salarii în România, anunță Realitatea PLUS. O delegație a Guvernului României merge la Bruxelles pentru discuții despre reformele urgente privind pensiile și salariile, dar și innvestițiile, pentru a nu pierde banii din următoarele tranșe din PNRR.

SCHIMBĂRI MAJORE PENTRU PENSIONARII DIN ROMÂNIA – NOUA METODĂ DE CALCUL AL PENSIILOR

Noua lege a pensiilor anunțată de guvernanți urmează să vină cu mari schimbări pentru milioane de pensionari români.

REFORMA PENSIILOR, NEGOCIATĂ PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

-nouă formulă de calcul
-noi reguli pentru indexare
-creșterea punctului de pensie
-creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani

SURSA: Realitatea PLUS

Dacă până acum pensiile erau indexate începând din ianuarie cu rata inflației din urmă cu doi ani, regulile prevăzute în noua lege pregătită de Ministerul Muncii impun indexarea din luna martie cu rata inflației din anul precedent. Schimbarea este majoră pentru că presupune o raportare la o perioadă mai apropiată. 

Noi schimbări în reforma din sistemul de pensii anunțată de Ministerul Muncii vizează metodele de calcul al pensiilor. De exemplu, legat de noua formulă de calcul al pensiilor, în baza căreia ar trebui să fie calculate inclusiv dosarele de pensii aflate deja în plată. Recalcularea ar urma să înceapă imediat după ce va fi promulgată noua lege a pensiilor, pentru că digitalizarea este în etapa finală deja, 

Reforma sistemului de pensii, în proiectul pregătit de guvernanți, vine și cu creșterea vârstei de pensionare și este posibilă și o creștere a punctului de pensie. 

În plus, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, urmează să prezinte pe 28 august, la Bruxelles, reforma pensiilor speciale, precum și a sistemului general de pensii, o nouă formulă de calcul, de indexare, precum și eliminarea inechităților în problema pensiilor. Este posibil să se vină și cu o lege separată pentru magistrați, iar o altă reformă ce ar urma să fie prezentată în fața staff-ului Comisiei Europene ar fi și legea salarizării, potrivit Realitatea PLUS.

REFORMA SALARIZĂRII ÎN ROMÂNIA – CE SE PREGĂTEȘTE PENTRU MAGISTRAȚI

În ceea ce privește reforma salarizării în ROmânia, se presupune că ar trebui reașezată întreaga grilă de salarizare, pentu a fi eliminate inechitățile, mai relatează Realitatea PLUS. În același timp, se discută despre o lege separată a salarizării în privința magistraților, potrivit surselor Realitatea PLUS.

Noua lege de salarizare va include și majorarea salariului minim, în două etape, prima, în luna octombrie, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, apoi, a doua, din luna ianuarie, de când ar trebui să crească salariul minim de la 3.300 de lei la 3.750 de lei.

SCHIMBĂRILE DIN NOUA LEGE A SALARIZĂRII

-eliminarea inechităților
-tăierea sporurilor
-recalcularea salariilor la stat
-lege specială pentru salariile magistraților

SURSA: Realitatea PLUS 

Reformele în sistemul de pensii și salarizare ar fi trebuit deja făcute trebui deja schițate până pe 31 august, precum și planul de investiții. România riscă să piardă bani din PNRR pentru că nu a încheiat reformele la care s-a angajat prin PNRR, legate de pensii, salarii, măsuri fiscale pentru scăderea cheltuielilor bugetare, dar și de investiții. În cel mult o lună, mai precis la începutul sesiunii ordinare din septembrie, se așteaptă ca Parlamentul să adopte legea pensiilor speciale pentru a putea obține banii europeni din PNRR după depunerea cererii pentru a treia tranșă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.