Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol a anunțat că astăzi au început testările statice și dinamice la suprastructura podului suspendat peste Dunăre de la Brăila pentru care s-au folosit 60 de camioane încărcate cu câte 40 de tone de piatră.
Încercarea pasajului se desfășoară în două etape. Prima este încercarea statică care se realizează în decursul a 3 zile, începând de astăzi, prin intermediul unui convoi de 60 vehicule de mare tonaj, a câte 40 tone fiecare. Poziționarea camioanelor s-a făcut la 32 metri distanță între ele, amplasate pe toată lungimea podului pe calea nord, întrucât se realizează concomitent și proba de torsiune. În următoarele 2 zile, se vor realiza alte 5 încercări statice cu câte 19 camioane încărcate cu 40 tone fiecare.
Această etapă este monitorizată prin 2 sisteme: unul de topografie, format din 4 echipe cu 4 stații GPS de înaltă precizie și un sistem de 50 senzori de monitorizare instalați pe pod, care vor rămâne permanent.
A doua etapă este încercarea dinamică care se va realiza joi, prin intermediul a 2 camioane pe pod, care vor rula cu o viteză constantă de maximum 80 km/h, trecând peste obstacole preamplasate.
„Este una din etapele importante înaintea deschiderii podului de la Brăila, al treilea pod suspendat ca dimensiune din Europa.
Pentru acest proiect de infrastructură s-au folosit aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, iar fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților. Greutatea totală a celor două cabluri principale are 6.700 tone.
Tablierului metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone, iar fiecare are o greutate medie de 250 de tone.
Valoarea contractului, finanțat prin POIM, este de 2,375 miliarde de lei cu TVA.
Podul suspendat are o lungime de 1974,30 m.
Drumul principal (Brăila – Jijila) are o lungime de 19,095 km. Drumul de legătură cu DN22 (Smârdan – Măcin) are o lungime de 4,328 km”, precizează Pistol în anunțul postat.
foto – facebook CNAIR
Sursa: Realitatea de Braila