În perioada 26 septembrie – 9 octombrie 2022, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Autoritatea Navală Română și Garda Națională de Mediu, a organizat operațiunea „CLEAN WATERS”.
Acțiunea s-a realizat concomitent în Germania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Croația, Slovacia, Serbia, Ucraina, Moldova și România, fiind prima acțiune de acest fel la care au participat toate cele 10 state riverane fluviului Dunărea.
Activităţile de verificare şi control au avut ca scop creşterea siguranţei şi securităţii activităților pe apă, în zona de litoral a Mării Negre, fluviului Dunărea şi pe luciurile de apă navigabile, precum și protejarea ecosistemului acestor zone.
De asemenea, acțiunile au vizat respectarea legislației în domeniul protecției mediului, prevenirea şi combaterea poluării, transportului naval de pasageri, verificarea personalului navigant și a conducătorilor de ambarcațiuni, pe linia consumului de băuturi alcoolice, punerea în navigație a navelor, având la bord echipajul minim de siguranță, respectarea regimului juridic al frontierei de stat și prevenirea și combaterea migrației ilegale.
La data de 1 octombrie a.c., polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Brăila – Postul de Poliție Transporturi Navale Gropeni, împreună cu celelalte instituții cu atribuții specifice pe linia prevenirii şi combaterii pescuitului ilegal, au depistat, în zona kilometrului 225 pe fluviul Dunărea, în satul Polizești, comuna Stâncuța, județul Brăila, un bărbat, la bordul unei ambarcațiuni, cu motor de 50 C.P.
În urma controlului efectuat, a fost descoperit, în ambarcațiunea sa, un dispozitiv improvizat folosit pentru pescuit cu ajutorul curentului electric, format dintr-un acumulator auto, un transformator şi cabluri de alimentare.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de pescuitul electric, deținerea aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice şi narcotice de orice fel, precum şi folosirea armelor de foc, în scopul omorârii peștilor sau altor viețuitoare acvatice.
De asemenea, dispozitivul improvizat, folosit pentru pescuit cu ajutorul curentului electric, a fost ridicat, în vederea continuării cercetărilor, iar ambarcațiunea a fost indisponibilizată.
Sursa: Realitatea de Braila