Scandalul din ședința ordinară a CJ Brăila din 13 februarie a culminat cu proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Anual de Evoluție a Prețurilor/Tarifelor Serviciilor de apă și canalizare pentru perioada 2020-2024.
Disputele dintre consilieri au început din momentul în care liberalii au semnalat că în acest proiect este prevăzută creșterea prețului la apă și canalizare, care deși se face treptat, va ajunge ca peste 4 ani să fie cu 150% mai mare decât în prezent.
Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Brăila, derulat de CUP Dunărea Brăila prevede creșterea tarifului de la 4,82 lei, fără TVA, în 2020– la 6,98 lei, fără TVA, în 2024.
Directorul executiv al ADI Dunărea, Didina Stănescu spune că utilizatorii nu vor fi foarte afectați de această creștere în anul 2020, prețul apei crescând doar 40 de bani în primul an.
După ce proiectul a fost votat cu 17 voturi pentru și 15 împotrivă, liberalii, împreună cu consilierii PMP au plecat din sală, iar de la proiectul 9 până la finalul ședinței, în sală au fost doar 19 consilieri prezenți.
”Deci, noi nu suntem de acord cu creșterea prețului. Partidul Național Liberal nu susține creșterea prețului și vom ataca această hotărâre, pe cale legală. Vom merge mai departe și la instanță”, a declarat consilierul județean Alexandru Dănăilă, la ieșirea din sală.
Președintele Consiliului Județean spune că aceste tarife au rezultat în urma unui studiu efectuat de o firmă specializată, agreată de UE, iar o eventuală neadoptare a hotărârii ar fi dus la pierderea finanțării proiectului, în județul Brăila.
”Au rămas singurele unități administrative CJ, Primăria municipiului Brăila și UAT Gradiștea, care n-au aprobat aceste proiecte de hotărâre, ceea ce dovedește că au votat și primari PNL, și consilieri PNL, care și-au asumat. Dacă nu votam această creștere de prețuri, pe analiza cost-beneficiu, dacă nu respectam aceste prevederi cu creșterea prețului la apă și canalizare, nu puteam duce proiectul de 240 de milioane de euro la capat”, spune președintele Consiliului Județean.
Chiriac spune că acest proiect nu putea fi finanțat, din bani europeni, fără asumarea unei creșteri a tarifului la apă și canalizare.
De precizat că la această ședință în sală a fost și șeful interimar la IPJ Brăila, dar și prefectul județului.