Astăzi, 21.04.2022, Instituția Prefectului-Județul Brăila a fost gazda unei acțiuni de diseminare a informațiilor privind măsurile dispuse la nivel teritorial în contextul Sărbătorilor Pascale, acțiune derulată împreună cu purtătorii de cuvânt din partea I.P.J. Brăila – agent de poliție Niculae Geanina, I.J.J. Brăila – sergent major Abăseacă Andreea și I.S.U. Dunărea Brăila – plutonier Tarachiu Ana-Maria.
Ca de fiecare dată, și în acest sfârșit de săptămână, polițiștii brăileni vor fi la datorie pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, astfel încât Sărbătoarea Învierii Domnului să fie celebrată în siguranță.
În perioada 22 – 25.04.2021, peste 700 de polițiști vor acționa în teren, dintre care 534 sunt din structurile de ordine publică, 95 sunt poliţişti de la rutieră, 51 de la investigații criminale și 35 de la alte structuri precum, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă, poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase etc.
Se va acționa în zona locașurilor de cult, centrelor comerciale, piețelor, teraselor, mijloacelor de transport în comun pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale, precum și pentru combaterea acelor fapte care încalcă normele în vigoare.
De asemenea, poliţiştii rutieri vor fi prezenți, zilnic, pe principalele artere rutiere și vor acționa pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, fluidizarea traficului rutier, dar și pentru prevenirea producerii unor evenimente rutiere. Aceștia vor folosi aparate radar, aparate etilotest și drug test, în vederea depistării șoferilor care încalcă legislația rutieră.
Pentru a petrece sărbătorile în siguranță, polițiștii vă recomandă:
– Manifestaţi grijă pentru banii şi bunurile proprii (geantă, portmoneu, telefon mobil) atunci când vă aflaţi în spaţii aglomerate (la cumpărături, în piaţă, lăcaşuri de cult), pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare;
– În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră;
– Dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor;
– Dacă părăsiţi locuinţele în această perioadă, asiguraţi-vă că aţi încuiat bine uşile şi ferestrele;
– Circulați cu atenţie şi respectați semnalele poliţiştilor rutieri;
– NU conduceți sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive;
– Dacă vă deplasați în calitate de pietoni, circulați pe trotuare, traversați strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi nu staţionați pe partea carosabilă.
Nu uitați, atitudinea preventivă vă poate salva din multe situaţii neplăcute!
În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
În perioada 21 – 25 aprilie a.c., jandarmii brăileni vor asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public, iar prin măsurile pe care le-am pregătit vom avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă perioada sărbătorilor în condiții de siguranță.
Astfel, jandarmii brăileni vor asigura măsuri de ordine publică, atât independent, cât și în sistem integrat, la lăcașurilor din municipiu și județ, pe timpul desfășurării Deniilor și a serviciului religios dedicat Sărbătorii Învierii Domnului Iisus Hristos.
Jandarmii vor fi prezenți în proximitatea a șaptesprezece biserici din municipiu, nouă biserici din județ, dar și în preajma Mănăstirii „Sfântul Pantelimon” din stațiunea balneoclimaterică Lacu Sărat.
De asemenea, pe timpul mini-vacanței din perioada 22 – 25 aprilie, efectivele Jandarmeriei Brăila vor acorda o atenție deosebită locurilor aglomerate din municipiu și județ, cum ar fi gări, autogări, centre comerciale, discoteci, piețe și altele, pentru a preveni și combate săvârșirea faptelor antisociale.
Reprezentanții celor 4 instituții recomandă cetățenilor:
- Să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile jandarmilor şi să evite implicarea în conflicte de orice natură;
- Să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112, în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială;
- Părinţii sunt rugaţi să supravegheze cu atenţie sporită copiii, pentru a evita situaţiile de rătăcire şi pentru a preveni eventualele accidente;
- Să acorde o atenţie sporită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje).
Pentru ca Sfintele Sărbători Pascale să fie petrecute în linişte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila a derulat verificări, pe linie preventivă, la lăcașurile de cult unde se preconizează a se înregistra afluență mare de participare.
Inspectorii de prevenire au avut în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile și hidranții exteriori.
S-a dispus ca la aceste lăcașe să fie prezente pe timpul slujbei de Înviere echipaje ale ISU Brăila cu câte o autospecială de stingere. Astfel, la Catedrala ”Nașterea Domnului” (Bariera Călărași), Mănăstirea ”SF. Pantelimon” (Stațiunea Lacu Sărat), Mănăstirea ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” (Măxineni) și la biserici din orașele Ianca, Făurei și Însurăței.
La slujbele religioase de înviere, s-a stabilit măsura participării în mod organizat a efectivelor inspectoratului în afara programului de lucru, fără a afecta capacitatea de intervenţie a unităţii şi subunităţilor, pentru asigurarea măsurilor specifice la unităţile de cult.
Lumânările aprinse sau alte surse de foc nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor. O atenție sporită se va acorda persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse.
În cazul producerii unui eventual incendiu în lăcaşul de cult:
- Se evacuează toţi enoriaşii din biserică, prin grija şi sub coordonarea preoţilor, utilizând echilibrat toate căile de evacuare existente, inclusiv cele din altar, acolo unde acestea există, o atenţie deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă sau cu un grad de mobilitate redus;
- Concomitent cu evacuarea persoanelor, se asigură prima intervenţie pentru stingerea incendiului, utilizând stingătoarele de incendiu;
- Se vor anunţa de îndată serviciile de urgenţă profesioniste la numărul de apel unic 112 şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al localităţii.
Reprezentanții celor 4 instituții teritoriale ale MAI urează brăilenilor ”PAȘTE FERICIT! SĂ NE BUCURĂM DE SFINTELE SĂRBĂTORI, ÎN COMUNIUNE ȘI SĂNĂTATE!”
Sursa: Realitatea de Braila