Prefectul Brăilei a vizitat ieri trei stații de pompare și a discutat cu fermierii despre măsurile pentru combaterea secetei

Prefectul judeţului Brăila, Iulian TIMOFEI, însoţit de directorul structurii locale a ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare), Mihaela Bordei, a vizitat, în cursul după-amiezii de ieri, principalele obiective din sistemul local de îmbunătăţiri funciare. Astfel, cei doi au ajuns la Stația de repompare SRPA 01, Stația de pompare de bază SPA “I M Gheorghiu”, precum si Stația de repompare SRPA 1A Lacu Rezi.

Primul obiectiv vizat deservește o suprafață de circa 33.000 ha și alimentează cu apă amenajarea Terasa Viziru. La această dată staţia funcționează cu 2 electropompe antrenate de motoare de 1.100 Kwh/agregat și un debit total de 11,4 mc/s.

În ce priveşte Stația de pompare de bază, situată pe Dunăre la km 221, aceasta deservește o suprafață de circa 250.000 ha, asigurând apa pentru amenajările Terasa Viziru, Călmăţui, Gropeni, Chiscani, Ialomița Călmăţui (judeţul Brăila și judeţul Ialomița), Ianca, Surdila Greci și BH Călmăţui. La această dată funcționează cu 16 agregate de pompare, fiecare având un debit instalat de 3mc/s, antrenat de un motor de 500 kwh.

Stația de repompare SRPA 1A Lacu Rezi deservește o suprafață de cca. 185 000 ha și funcționează cu 4 (5) agregate cu un debit pe agregat de 6mc/s – motor 710 kwh.

“Am fost informat şi am primit asigurări din partea ANIF Brăila că obiectivele funcţionează la peste 90% din capacitate pentru a putea asigura un nivel optim pe canalele de irigaţii. Iar asta, în contextul în care se înregistrează un nivel în scădere al cotelor apelor Dunării. Practic, se fac eforturi pentru ca fermierii să poată iriga. Trebuie să intervenim rapid şi eficient cu toate resursele pe care le avem pentru a proteja agricultura şi pe agricultorii brăileni. Funcționarea tuturor sistemelor de irigaţii este principalul obiectiv. Reţeaua de canale magistrale trebuie extinsă, pentru a putea aduce apa şi în sectoarele secundare ale agricultorilor de pe raza județului Brăila”, a declarat prefectul Iulian Timofei.

Cea de a doua parte a vizitei în judeţ a fost alocată discuţiilor directe cu utilizatorii de apă pentru irigaţii de pe raza mai multor comune. Reprezentatul Guvernului în teritoriu a ţinut să îi asigure pe fermieri de tot sprijinul pe care, în limita competenţelor, îl poate asigura astfel încât, chiar şi în condiţii de secetă, producătorii agricoli să poată efectua irigările de care culturile din câmp au atâta nevoie.

“Am dorit să aflu, direct de la sursă, care sunt problemele cu care fermierii se confruntă, să le putem centraliza la nivel judeţean pentru ca, mai apoi, să le putem analiza, să identificăm soluţii, să intervenim acolo unde putem, iar acolo unde se impune să le transmitem la Guvern şi ministere unde să cerem sprijin în rezolvare. Un caz aparte l-a constituit întâlnirea cu legumicultorii din bazinul legumicol Jirlău-Vişani, unde ne confruntăm cu o situaţie mai deosebită, în contextul în care debitul râului Buzău, de unde se alimentează cu apă zeci de producători agricoli, este la un minim istoric al cotei. Am purtat discuţii şi cu fermieri care irigă în zonă culturi de porumb, context în care consumul de apă este mult mai mare, în detrimentul fermierilor legumicultori. Am găsit înţelegere, şi de o parte şi de cealaltă, astfel încât ambele categorii de producători agricoli să poată face irigaţii şi, astfel, să evite calamitarea culturilor”, a punctat prefectul Iulian Timofei.

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.