Polițiștii brăileni atrag atenția asupra prevenirii infracțiunilor săvârșite prin intermediul telefonului, punând accent în special pe modul de operare purtând denumirea accidentul.
Demersurile preventive sunt pentru a conștientiza populația, cu precădere persoanele vârstnice care sunt mai vulnerabile în faţa escrocilor, pe fondul limitărilor fizice aduse de vârstă (scăderea vederii şi a auzului, deplasarea cu dificultate), al accesului redus la mijloacele moderne de comunicare şi al faptului că singurătatea le face să intre mai uşor în contact cu necunoscuţii.
Un apel telefonic care anunţă implicarea unei rude mai tinere într-un accident rutier, le determină să acţioneze precipitat şi să-şi încredinţeze economiile de o viaţă unor persoane lipsite de scrupule, în încercarea de a-şi ajuta rudele.
Cum acţionează infractorii. Metoda „accidentul”
Victimele sunt contactate de obicei pe telefonul fix, de persoane care se recomandă a fi rude apropiate (fiu/fiică, nepot, ginere/noră) şi, sub pretextul că au fost implicate în accidente de circulaţie grave, soldate cu victime, solicită diferite sume de bani, necesare pentru despăgubirea victimelor accidentului, plata serviciilor medicale, onorariul avocatului sau pentru a scăpa de răspundere. Uneori, pentru a fi mai convingători, infractorii dau la telefon o altă persoană, care se recomandă a fi poliţist, avocat sau procuror, îi explică persoanei apelate gravitatea situaţiei şi importanţa păstrării secretului cu privire la convorbirea telefonică şi îi dă informaţii referitoare la modul de transmitere a banilor (prin poştă, virament bancar, sisteme de transfer rapid sau prin diferiţi intermediari), fără a uita să ceară distrugerea tuturor documentelor referitoare la efectuarea transferurilor.
În situaţia în care persoana apelată susţine că nu deţine banii ceruţi, escrocii îi sugerează să se împrumute sau să scoată de la un bancomat, fiind uneori dispuşi chiar să scadă suma sau să accepte bunuri de valoare în locul banilor. Nu de puţine ori, infractorii obţin iniţial cât mai multe informaţii despre potenţialele victime (nume, prenume, profesie, program de lucru, membri ai familiei), pe care le folosesc ulterior pentru a le câştiga acestora încrederea şi a le convinge că faptele relatate sunt reale.
Pentru prevenirea înşelăciunilor prin această metodă, polițiștii recomandă ca în cazul în care aţi fost informat că o rudă a fost implicată într-un accident rutier şi vi se cer bani pentru a o ajuta în orice mod, nu vă lăsaţi influenţaţi de urgenţa pe care o invocă cel care vă solicită banii. Cereţi timp pentru a putea face rost de suma solicitată şi încercaţi să luaţi legătura cu respectiva rudă, sunând la numărul de telefon pe care comunicaţi de obicei cu aceasta; dacă nu reuşiţi, contactaţi o altă persoană din familie, sunaţi la poliţie sau la spital, pentru a verifica dacă veştile primite sunt adevărate. Polițiștii recomandă să nu pronunţaţi, pe parcursul convorbirii, numele membrilor de familie; informaţia ar putea fi folosită de infractori pentru a vă convinge că veştile pe care vi le-au dat sunt adevărate și să nu vă lăsaţi impresionaţi de „suferinţa” din vocea pretinsei rude care vă solicită ajutorul şi cereţi-i cât mai multe detalii, din care să vă puteţi convinge că este cine afirmă;
Înainte de a trimite sau înmâna unui necunoscut economiile dumneavoastră, consultaţi-vă cu o persoană de încredere sau sunaţi la poliţie!
Sursa: Realitatea de Braila