Reprezentanți ISU Brăila vor derula verificări la lăcașurile de cult

Pentru ca Sfintele Sărbători de Paşti să fie petrecute în linişte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila va derula verificări, pe linie preventivă, la lăcașurile de cult unde se preconizează a se înregistra afluență mare de participare, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Totodată, controale vor fi efectuate și la unități turistice sau obiective/operatori economici ce desfășoară activități economice în zonele turistice.

Inspectorii de prevenire vor avea în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile și hidranții exteriori.

Pe timpul acțiunilor preventive, vor fi instruiți preoții și personalul clerical asupra modalităților de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor.

”La slujbele religioase de înviere, s-a stabilit măsura participării în mod organizat a efectivelor inspectoratului în afara programului de lucru, fără a afecta capacitatea de intervenţie a unităţii şi subunităţilor, pentru asigurarea măsurilor specifice la unităţile de cult religios, pe timpul manifestărilor cu public numeros.

Pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este nevoie de respectarea câtorva reguli simple, însă foarte importante. În Noaptea de Înviere, în căminul credincioșilor va arde lumina de Paște. Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau altor textile. În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiți cu lumânările aprinse.

De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordați o atenție sporită și persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse” transmite purtătorul de cuvânt al ISU Dunărea Brăila.

          În cazul producerii unui eventual incendiu în lăcaşul de cult:

  1. Se evacuează toţi enoriaşii din biserică, prin grija şi sub coordonarea preoţilor, utilizând echilibrat toate căile de evacuare existente, inclusiv cele din altar, acolo unde acestea există, o atenţie deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă sau cu un grad de mobilitate redus;
  2. Concomitent cu evacuarea persoanelor, se asigură prima intervenţie pentru stingerea incendiului, utilizând stingătoarele de incendiu;
  3. Se vor anunţa de îndată serviciile de urgenţă profesioniste la numărul de apel unic 112 şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al localităţii.

”În plan operațional, zilnic, pompierii sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste sărbători sfinte, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!” a declarat col. Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Dunărea Brăila

Sursa: Realitatea de Braila