SUBITO – Festivalul Național al Muzicii de Cameră, Brăila

Filarmonica Lyra – George Cavadia vă invită să întregiți parcursul compozitor – interpret – receptor în stilul SUBITO – Festivalul Național al Muzicii de Cameră, Brăila, eveniment ce se va desfășura pe parcursul a trei zile în perioada 14 -16 octombrie 2022,.

Festivalul se va desfășura în două locații distincte, anume la Casa Tineretului Brăila și la Sediul Filarmonicii „Lyra – George Cavadia”, cu ajutorul partenerilor și al sponsorilor care și-au dovedit de nenumărate ori susținerea față de actul artistic.

Biletele au fost puse în vânzare la agenția Filarmonicii din strada Ana Aslan nr 29 sau pe platforma BLT.ro, prețul acestora fiind de 20 de lei pentru concertele de la Casa Tineretului și 22 de lei pentru cele de la Sediul Filarmonicii, cu reducerea de 50% pentru elevi.

Ce transformă un festival într-o reușită încă de la prima ediție? În primul rând pasiunea și grija pentru detalii a organizatorilor care, din preaplinul dragostei pentru muzică încearcă să reverse totul asupra publicului. Apoi, invitații remarcabili ce se coagulează în cele zece formații camerale ce-și vor sincroniza treptat pulsațiile genurilor muzicale diverse cu ritmul inimilor dumneavoastră. La acestea se adaugă repertoriile abordate ce însumează sute de pagini din marea Muzică.

Toate acestea vă sunt dedicate publicului, fără de care actul artistic este incomplet și fără sens.

Trioul de corzi MUSICA AMICIS este o formație camerală extrem de originală pentru scenele din România, reprezentând chiar o premieră: Vioara, Violoncelul și Chitara în cadrul proiectului “Dialog pe 14 strune”.

Protagoniștii sunt muzicieni cu o activitate asiduă pe scenele de concert din țară și străinătate, ce se întinde pe mai multe decenii:

– doamna Liliana Lazăr – prim-violonistă și șefă de partidă în cadrul Filarmonicii Brașov, activă în multe proiecte de muzică de cameră în țară

– violoncelistul Sebastian Vîrtosu, membru fondator din anii ’90 al cvartetului Gaudeamus (rezident al Filarmonicii din Brașov) și actualmente Conf.Univ.Dr. la Universitatea Națională de arte ‘G. Enescu’ din Iași

– Bogdan Mihăilescu, unul dintre promotorii chitarei clasice în Romania din anii ’80, câștigător al Marelui Premiu de chitară la Festivalul de la Sinaia în 1984, cu o vastă activitate de dezvoltator de proiecte camerale în care este inclusă și chitara.

Ansamblul de Muzică Veche Codex a luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov. Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi Europa de Est, precum şi alte surse europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc.

Repertoriul formației cuprinde muzică veche din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, manuscrisul din Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzică barocă timpurie, franceză, italiană și germană.

Imagine

Sursa: Realitatea de Braila