250 de locuitori din Brăila au luat parte vineri, 16 septembrie, la cea mai amplă campanie națională care promovează călătoriile cu transportul public, în schimbul colectării separate a deșeurilor, „România Schimbă PET-ul cu biletul”. În total, la nivel național peste 12.000 de persoane din 63 de orașe au participat la campania, dezvoltată de asociația Act for Tomorrow și Kaufland Romania, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Locuitorii orașelor în care a avut loc campania s-au mobilizat exemplar și au colectat 87.000 de deșeuri, contribuind la dezvoltarea unor orașe mai curate și a un mediu mai sănătos, prin implicare și responsabilitate.

La nivel local, Campania s-a bucurat de sprijinul Asociației Problema de pe Strada Mea, în calitate de parteneri ai acțiunii.

Campania dezvoltată de asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul programului național Vinerea Verde, s-a desfășurat în parcările magazinelor Kaufland din țară, iar cei dornici să participe au adus 5 deșeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă) și le-au introdus în automatele de colectare separată puse la dispoziție de Kaufland România. În urma acestui proces, pentru cei ce au colectat deșeurile separat, automatele au eliberat un cupon în baza căruia au primit biletul de autobuz cu două călătorii sau valabil 24 de ore, în funcție de specificul fiecărui oraș, de la voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare.

Campania desfășurată în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității a fost lansată vineri, 16 septembrie, la București, în prezența Secretarului de Stat, Dan Chira din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a mobilizat 32 de instituții publice din țară, primării, consilii județene, societăți de transport local, direcții județene de sport și tineret, să se alăture ca parteneri și să sprijine campania la nivel local. Mai mult decât atât, 13 primari, viceprimari sau city manageri au ales ca vineri, 16 septembrie, să se alăture și fizic campaniei, călătorind cu transportul public în schimbul deșeurilor pentru a da un exemplu locuitorilor din orașele lor.

Totodată, campania a mobilizat 46 de ONG-uri locale și peste 200 de voluntari care s-au alăturat campaniei și au sprijinit implentarea acesteia în orașele în care a fost desfășurată.

Schimbă PET-ul cu biletul este prima campanie din România care a introdus plata cu deşeurile pentru transportul public, aceasta având ca prinicipale obiective încurajarea folosirii transportului public, accesibilizarea acestuia și promovarea colectării separate a deșeurilor, care vor fi ulterior transformate în noi resurse.

Extinderea campaniei a fost posibilă deoarece, începând cu 1 septembrie 2021, toate magazinele Kaufland din țară dispun de infrastructuri de reciclare de tip self-service pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru), compania devenind astfel primul retailer din România care oferă o rețea de automate de reciclare la nivel național. În plus, în cadrul campaniei „Să reciclezi e mai ușor decât crezi”, toți consumatorii care adoptă un comportament ecologic primesc cupoane de 10% reducere la fiecare 5 ambalaje colectate, pentru o anumită categorie de produse ce se actualizează lunar cu sprijinul furnizorilor. În perioada 14-20 septembrie 2022 a fost oferită 10% reducere pentru toată categoria de sucuri necarbonatate.

Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către fabricile de reciclare, unde vor fi transformate în noi materiale.

Organizatorii campaniei își propun să continue campania și anul viitor și să ofere locuitorilor din cât mai multe orașe din țară șansa de a își aduce contribuția la diminuarea poluării urbane. În acest sens, primăriile din țară sunt invitate să adopte această campanie inedită, oferindu-și sprijinul pentru replicarea ei în cât mai multe municipalități, astfel încât un număr cât mai mare de români să se poată bucura de un mediu mai sănătos.

Campania face parte și din Programul Național Vinerea Verde, lansat de Ministerul Mediului, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, prin care toți cetățenii sunt încurajați să utilizeze transportul alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu.

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentÎn cursul zilei de miercuri, 21 septembrie, n cadrul proiectului ROADPOL – Safety Days, au fost aplicate 177 de sancțiuni contravenționale
Articolul următorAPP somează Parlamentul „să renunțe la creșterile salariale nesimțite pentru președinte, miniștri și parlamentari: „Să ceară SCUZE poporului român!”