250 de imobile expropriate pentru continuarea lucrărilor la Drumul Expres Brăila – Galaţi

Drumul Expres Brăila – Galaţi va funcţiona ca un tronson care să permită legătură între axele de circulaţie pe direcţiile sud-nord, est-vest şi municipiul Galaţi. Pentru că s-a solicitat modificarea a două giraţii şi lărgirea la 4 benzi a DN2B pe o distanţă de 0,43 km, pentru continuarea lucrărilor la Drumul Expres Brăila – Galaţi este necesară exproprierea unei suprafeţe suplimentare de 161.741,00  mp, aferentă unui număr de 250 de imobile proprietate privată. Acestea se află pe raza teritorială a localităţii Vădeni din judeţul Brăila (199 imobile) şi municipiul Galaţi (51 imobile).

De asemenea, pentru justa despăgubire a imobilelor aflate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică „Drum expres Brăila-Galaţi”, este necesară suma de 3.250.000 lei. Odată cu construcţia podului suspendat peste Dunăre de la nord de Brăila şi dezvoltarea reţelei rutiere rapide în zonă, Drumul Expres Brăila – Galaţi va funcţiona ca un tronson care să permită legătura între axele de circulaţie pe direcţiile sud-nord, est-vest şi municipiul Galaţi.

Suma aferentă despăgubirilor va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2021, nr. 15/2021, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, subcapitolul 03 ”Transport Rutier”, titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, articolul 58.01 – „Programe din Fondul European de Dezvoltare Regională” – FEDR.

Aceste modificări aduse proiectului față de Studiul de fezabilitate au dus la necesitatea unor exproprieri suplimentare, față de culoarul inițial al obiectivului, astfel:

  • Girația km 1+524.61

În cadrul Studiului de Fezabilitate intersecția între Drumul Expres Brăila – Galați și Drumul de legătură “Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, era prevăzută la kilometrul 1+180, printr-o intersecție giratorie. În această girație era prevăzută intersecția a trei drumuri: Drumul Expres Brăila – Galați, Drumul de legătură “Pod Suspendat peste Dunăre în zona Brăila” și DJ 221B. Având în vedere spațiul limitat impus de constrângeri (zona construită dens) și dimensiunile reduse ale girației propuse, nu se putea realiza conexiunea celor trei drumuri într-o singură girație, în conformitate cu normele și reglementările în vigoare.

Prin tema de proiectare, C.N.A.I.R. -S.A. a permis modificarea locală a traseului Drumului Expres, în vederea racordării acestuia cu traseul proiectului “Pod suspendat peste Dunăre, în zona Brăila”.

Astfel, s-a reproiectat doar intersecția între Drumul Expres Brăila – Galați și Drumul de legătură “Pod Suspendat peste Dunăre în zona Brăila” la km 2+000 aferent Drumului de legătură.

Traseul inițial al Drumului Expres Brăila-Galați a fost deviat spre Est printr-o curbă la dreapta (în sensul kilometrajului, direcția Brăila-Galați), astfel încât intersecția dintre cele două drumuri va fi la km 2+000 pe Drumul de legătură “Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, revenind la traseul proiectat în faza de studiu de fezabilitate, la poziția kilometrică 2+440.

Pentru a menține kilometrajul drumului expres propus la faza de studiu de fezabilitate originea drumului expres are poziția kilometrică 1+524.61.

Precizăm că această modificare locală a traseului a fost avizată în cadrul C.T.E. – C.N.A.I.R. (conform aviz nr. 5125/26.11.2021) și necesita exproprieri suplimentare față de coridorul de la faza de Studiu de fezabilitate.

  • Girație km 12+292.27

S-a menținut poziția girației conform Studiului de Fezabilitate, dar pentru fluidizarea traficului a fost solicitată suplimentar față de faza studiului de fezabilitate, o bandă de viraj la dreapta, pe direcția Brăila-Galați, cu benzi de accelerare-decelerare cu o lungime de 70 m fiecare și pene de racordare în lungime de 35 m. Această modificare a fost avizată în urma analizării documentației în Comisia Tehnică privind Siguranța Circulației Rutiere (conform documentului de avizare 21/3715/5.10.2021), împreună cu reprezentanții Poliției Rutiere.

Prin urmare, amenajarea girației cu banda de viraj la dreapta necesită suprafețe suplimentare de expropriere față de culoarul de la faza studiu de fezabilitate.

Reabilitare DN 2B – lărgire la 4 benzi

Drumul Național 2B are la intrarea în Municipiul Galați profil de drum cu 4 benzi de circulație. La intersecția Drumului Expres cu Drumul Național 2B, acesta are un profil cu două benzi de circulație. Având în vedere traficul mare înspre Municipiul Galați, în cadrul obiectivului de investiție “Drum expres Brăila-Galați”, Drumul Național 2B va fi lărgit la profil cu 4 benzi de circulație dinspre Municipiul Galați până la intersecția cu Drumul Expres Brăila-Galați, pe o lungime de 0,43 km.

Conform temei de proiectare s-a efectuat o expertiză tehnică pe sectorul de DN 2B între km 128+250 și km 128+680, care se va reabilita și lărgi la 4 benzi de circulație în cadrul obiectivului de investiție Drum expres Brăila-Galați, urmând ca după darea în folosință a Drumului Expres Brăila-Galați să devină principala cale de acces ce leagă drumul expres de municipiul Galați și implicit de combinatul siderurgic Arcelor Mittal, cel mai mare combinat siderurgic din România, generator de trafic greu.

Ținând seama de calificativul de stare, “bună – mediocră”, atribuit pe ansamblu sectorului de drum analizat, de traficul excepțional recenzat și de perspectivă, reabilitarea și lărgirea la 4 benzi a drumului de interes național DN 2B și european E 87, E 584, este absolut necesară, o dată cu darea în folosință a Drumului Expres Brăila-Galați.

Prin urmare, având în vedere că în obiectivul de investiție Drum Expres Brăila-Galați este inclusă și lărgirea la 4 benzi pe o lungime de 0,43 k, sunt necesare suprafețe suplimentare de expropriere față de culoarul de la faza studiului de fezabilitate.

Rețele de utilități

Realizarea Drumului Expres Brăila-Galați afectează o serie de rețele edilitare, după cum urmează: liniile electrice  de joasă , medie și înaltă tensiune, conducte de transport gaze naturale. Ținând cont de avizele deținătorilor acestor rețele, sunt prevăzute lucrări de protejare sau de relocare a instalațiilor acestora, care impun exproprieri suplimentare față de culoarul de la faza studiului de fezabilitate.

Pentru ocuparea imobilelor proprietate privată afectate de relocarea utilităților, pentru realizarea obiectivului de investiții, este necesară aprobarea declanșării procedurii de expropriere, astfel cum este prevăzut la art. 12 alin. (1) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările și completările ulterioare: „Imobilele proprietate privată necesare pentru relocarea utilităţilor, pentru drumurile tehnologice, drumurile temporare, drumurile ocolitoare, cele necesare gropilor de împrumut pentru asigurarea servituţilor aeronautice, precum şi cele necesare pentru construcţii hidrotehnice speciale şi alte amenajări necesare protecţiei/realizării lucrării publice pot fi expropriate şi se supun prevederilor prezentei legi”.

Totodată, precizăm că aceste modificări au fost aprobate de către C.T.E. – C.N.A.I.R. – S.A. la faza Proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, aceasta fiind o fază premergătoare a Proiectului Tehnic de Execuție și constituie parte integrantă a acestuia. În cadrul Proiectului Tehnic de Execuție, proiectantul va dezvolta practic soluțiile tehnice aprobate la faza Proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.