6 ani de la debutul Proiectului SALVATOR DIN PASIUNE

Vineri, 6 mai 2022, s-au împlinit șase ani de când Departamentul Pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a lansat provocarea de a deveni voluntar în cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din România, prin proiectul „Salvator din pasiune”.

Demersul a urmărit beneficiile activităților de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civice și valorificării profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.

De la debut, la nivel național, peste 6.000 de persoane au manifestat interes și au răspuns proiectului nostru, din dorința de a se alătura pompierilor în misiunile specifice și pentru a desluși tainele nobilei lor misiuni.

Pentru a putea participa la intervenții alături de echipajele operative de profesioniști, voluntarii parcurg atât cursuri introductive privind structura, misiunile și atribuțiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cât și etape de pregătire specifice pentru însușirea noțiunilor de prim ajutor, descarcerare și operațiuni de salvare.

Astfel, pe parcursul anului trecut, aceștia au participat la 35.192 de intervenție pentru stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență, precum și la peste 1200 activități destinate promovării măsurilor și a modului de comportare specifice tipurilor de risc, în rândul comunităților.

În primele trei luni ale acestui an, contribuția acestora la acțiunile derulate în sprijinul celor aflați în dificultate acumulează mai mult de 10.000 de misiuni de prim ajutor și peste 1000 de acțiuni de informare preventivă și umanitare, derulate inclusiv în sprijinul cetățenilor sosiți în România din zona de conflict, la granița cu Republica Moldova și Ucraina, dar și în capitală.

Suportul acordat în tot acest timp a fost unul extrem de important pentru acoperirea în cele mai bune condiții a volumului și dinamicii situațiilor operative înregistrate la nivel național, aspect reflectat și pe parcursul campaniei de vaccinare, prin participarea deschisă în centrele deschise populației și prin desfășurarea de acțiuni de promovare a informațiilor privind beneficiile și importanța acestui act medical pentru sănătatea și siguranța publică.

La nivelul județului Brăila, în cei șase ani, 173 persoane și-au desfășurat activitatea în cadrul proiectului ”Salvatori din pasiune”, timp în care au participat la 3025 intervenții în situații de urgență și la 326 activități de informare preventivă pe tipuri de risc.

În luna martie 2022, patru voluntari brăileni, au răspuns solicitării Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervențiilor s-au alăturat personalului Punctului Operativ Avansat Isaccea.

Aceștia au desfășurat activități specifice în zona de primire a refugiaților din Ucraina.

Proiectul „Salvator din pasiune” este structurat în trei etape ce presupun recrutarea și înscrierea candidaților, analizarea dosarelor și încheierea contractelor de voluntariat.

Condiții necesare înscrierii: vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani; apt din punct de vedere medical; să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor cu intenție; să nu fi pierdut calitatea anterioară de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.

Dosarul candidatului trebuie să conțină: cererea de înscriere; certificatul de cazier judiciar (pentru persoane care au vârsta de peste 18 ani); copie după actul de identitate; avizul psihologic; actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare, adeverință  medicală și acordul părinților/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani. 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.