Ateliere online de scriere creativă și limbaj vizual, pentru adolescenții din Brăila

În perioada 11 martie – 2 aprilie, compania de teatru independent Vanner Collective organizează patru ateliere online de scriere creativă și limbaj vizual cu doi profesioniști din lumea filmului, scenarista Raluca Mănescu și regizorul Nicolae Constantin Tănase. Atelierele sunt destinate adolescenților cu vârste între 14 și 19 ani, sunt gratuite iar înscrierile se pot face până pe 9 martie. 

Adolescenții pasionați de a spune povești despre sine și despre lume, în scris sau video, vor fi îndrumați prin intermediul acestor ateliere să își spună povestea prin cuvinte, imagini sau joc, vor învăța tehnici de scriere creativă și vor putea înțelege mai bine limbajul vizual. Astfel, li se va oferi un context de creație în jurul unor teme relevante pentru ei și vor căpăta curajul de a trece de la o poveste personală la una universală. Atelierele se vor desfășura online, pe Zoom, în perioada 11 martie – 2 aprilie, în weekend, și includ 4 sesiuni de lucru de câte 2.5 ore.

Trainerii sunt Raluca Mănescu, câștigătoare a Bursei de creație artistică Energie! Pentru dezvoltarea textului dramatic „Urme” în 2022, a Bursei de participare – laboratorul de scriere scenarii MFI Script 2 Film, în 2019 și 2016 și participantă la Rezidența artistică pentru scrierea scenariului „Lumea e a mea”, Villa Kult, Germania, pentru Scriere creativă și Nicolae Constantin Tănase, câștigător al premiului Gopo „Tânără Speranță”, al Premiului Gopo și al Premiului TIFF pentru „Cel mai bun film de debut” (Lumea e a mea), al Trofeului Anonimul pentru „Cel mai bun film” și a unei Mențiuni Speciale în cadrul Karlovy Vary Film Festival.

Materialele video rezultate în urma atelierelor vor fi incluse într-un colaj video pe tema masculinității toxice, ce va fi vizionat în cadrul comunității în perioada aprilie – mai 2023 iar adolescenții creatori vor fi invitați și la o sesiune de discuții cu spectatorii. O parte dintre textele lucrate în cadrul atelierelor va sta la baza unei piese de teatru care va fi transpusă ulterior într-un spectacol de teatru sonor.

Atelierele sunt destinate unui număr de 12 participanți și, în vederea înscrierii, tinerii interesați e nevoie să trimită un email la adresa [email protected], care să includă numele, vârsta și orașul în care locuiesc, alături de o fotografie portret și un link către un scurt video cu ei în care să se prezinte, pornind de la tema „Când nu mă ascund…”. Selecția celor 12 participanți va fi făcută de către echipa de traineri.

În cadrul proiectului, pe 3 mai, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila vor avea loc și două reprezentații ale spectacolului „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu. Spectacolul își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici și continuă demersul început în 2020 de Vanner Collective de a aduce în conștiința publicului masculin importanța vulnerabilității și asumării emoțiilor, în rândul bărbaților ca pas esențial către dezvoltarea adultului și viitorului părinte.

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” este drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

Detalii despre programul atelierelor și modalitățile de înscriere se găsesc pe site https://wearevanner.com/ro/online-learning/.

Proiectul este inițiat de Vanner Collective alături de partenerii Teatrul „Maria Filotti” Brăila,  DEPREHUB / Happy Minds, Fundația Friends for Friends, Asociația A.L.E.G., Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.