În data de 4 iulie 2018, Camera Deputaţilor a aprobat, cu 285 de voturi “pentru”, modificarea şi completarea articolului 36 a Legii 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apă şi canalizare. ”Legea Varga”, urma să scutească consumatorii de plata apei meteorice.
”Brăilenii au semnat pentru eliminarea apei de ploaie. Este o temă pe care noi am așteptat-o pentru acest buget, pentru că, domnul primar ne-a spus anul trecut că nu exista prevedere bugetară, deși Legea, fiind aprobată în cursul unui an, pe cale excepțională se putea face o rectificare și se puteau aloca niște bani, astfel încât cetățenii să nu mai plătească apa de ploaie. Noi am așteptat, am depus proiectele și am așteptat să vină bugetul. Am așteptat pentru a merge în dezbaterea publică ca să solicităm aceste sume de bani, astfel încât brăilenii să nu mai plătească apa de ploaie(…)
La sfârșitul anului, această ordonanță, la articolul 82 spune că modificările la Lege, adoptate în Parlament, au fost anulate. Deci se abroga articolele care au permis primăriilor să elimine apa de ploaie din facturile brăilenilor(…)
Deci Guvernul a anulat o Lege dată în același an. Practic, se votează Legea în Parlament și peste câteva luni vine Guvernul și spune că Legea nu este bună”, a declarat președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăila.
Administrația locală din Craiova a arătat că se poate!
Consiliul Local Municipal Craiova a votat eliminarea de la plată a apei meteorice pentru utilizatorii casnici – persoane fizice, asociaţiile de proprietari/locatari, suprafeţele utilizate în scop productiv/comercial cu specific agricol.
Taxa a fost impusă în toamna anului trecut, în baza Legii nr. 215/2018 pentru modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006.
La sfârşitul anului 2018 prevederile au fost abrogate prin Legea 114/2018. Drept urmare, furnizorul de apă şi canal al oraşului Craiova şi autorităţile locale au renunţat la taxa pe apa meteorică.
Un caz halucinant este cel al Primăriei Botoșani, care are de plătit o factură de 2 milioane lei, adică peste 400.000 de euro pentru apa de ploaie.