A fost lansată a doua ediție a Proiectului „Fii avocat în școala ta!”

„Fii avocat în școala ta!” este un proiect care a pornit ca o încercare de a aduce ceva nou în învățământ și care s-a bucurat de la prima ediție de un succes neașteptat chiar și pentru inițiatori. Proiectul, implementat de Uniunea Națională a Barourilor din România, a fost lansat anul trecut în județul Brăila, în baza unui parteneriat instituțional între Baroul Brăila și Inspectoratul Școlar Județean. Săptămâna trecută,la Sala Mare a Palatului Administrativ a avut loc lansarea oficială a celei de a doua ediții a proiectului „Fii avocat în școala ta!”.

La Conferința de deschidere a Partii a II-a a Proiectului „Fii avocat în școala ta!”, coordonat la Brăila de avocat Lidia Dumitrescu, au fost prezenți reprezentanți ai Tribunalului Brăila, Vicepreședintele, judecător Bogdan Nicolau, Președintele de Secție Penală, judecător Viorel Vasile, procuror Dan Constantinescu, reprezentantul Parchetului Brăila, prof. Cici Mihaela Bolovan, Inspector Școlar General Adjunct, reprezentantul Protoierie Braila, Preot Protopop, Stefan Constandache, profesor Viorel Botea, Inspector școlar de istorie, prof. Manuela Bertescu, Directorul Scolii „Al I Cuza”, prof. Magdalena Cotlerenco, precum și alți directori, profesori și elevi, de la unități de învățământ din municipiu, în care proiectul s-a derulat și anul trecut. A-au încântat cu mesajele lor, elevii Miriam Claudia Baciu si Raul Ioan Balaban, sub coordonarea profesorului Daniel Kițu, de la Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci.

Scopul acestui parteneriat îl reprezintă promovarea proiectelor de educație juridică non-formală în învățământul preuniversitar din județul Brăila, prin facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, precum și a răspunderii lor civile și penale.

Coordonatorul proiectului, avocat Lidia Nicole Dumitrescu, a precizat că s-a dorit promovarea educației juridice în școli pentru a-i familiariza pe copii cu principalele reguli care se aplică în viața de zi cu zi, dar și pentru a-i informa care sunt drepturile și obligațiile lor în societate. În plus, elevii află și care sunt consecințele sociale pe care le pot suporta prin comiterea unor fapte. Aceasta s-a arătat încântată de răspunsul elevilor la aceste ore de educație juridică susținute de avocați, de interesul arătat de copii și de dorința lor de a continua acest gen de întâlniri și în noul an școlar. Ea a declarat în cadrul conferinței de lansare a ediției a doua a proiectului că în principal, la orele amintite discuțiile s-au orientat către dreptul penal, respectiv bullying, infracțiuni sexuale și alte infracțiuni în care sunt implicați elevi/ tineri, dar pe parcurs s-a considerat că este util să se abordeze și subiecte legate de dreptul civil.

Toți vorbitorii au salutat inițiativa organizării acestui proiect, de educație juridică în școli, care s-a bucurat de un real succes în anul școlar trecut, Brăila fiind remarcată la nivel național pentru feedback-ul dat de elevi și profesori la finalul primei părți. Decanul Baroului Brăila, avocat Daniel Emilian Prunău a spus că după demararea proiectului s-au înscris și alți colegi avocați care au dorit să participe ca voluntari la aceste ore de educație juridică în școlile și liceele brăilene.

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.