A început a VI-a ediție a Festivalului Mihail Sebastian

A început a VI-a ediție a Festivalului Mihail Sebastian
A început a VI-a ediție a Festivalului Mihail Sebastian

Pe 1 noiembrie, în foaierul „Mihail Sebastian” al Teatrului Maria Filotti a avut loc deschiderea celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional „Mihail Sebastian”.

Demarat în 2013 la Brăila, orașul natal al scriitorului, dramaturgului și publicistului Mihail Sebastian, la inițiativa dr. Aurel Vainer, Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, evenimentul este organizat prin Departamentul Cultură, Artă, Media al organizației mai sus amintite, condus de Robert Schorr. Manifestarea beneficiază de sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și are ca parteneri Primăria Municipiului Brăila, Teatrul „Maria Filotti”, Muzeul Brăilei „Carol I”, JDC România, Fundația Caritatea, Comunitatea Evreilor Brăila, Comunitatea Evreilor București, Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Consiliul Județean Brăila, Prefectura Brăila.

Începând cu 2017 manifestarea a dobândit un caracter internațional, având participanți din România, Israel, Republica Moldova, Germania, Canada, Franța și Argentina.

Printre participanții la ediția din acest an se numără Teatrul de Comedie din București cu piesa „Shylock”, avându-i ca protagoniști pe actorii Horațiu Mălăiele și George Mihăiță, piesă ce se va juca vineri seara pe scena Teatrului Maria Filotti. 

De asemenea, Festivalul Mihail Sebastian se va bucura de prezența sopranei Irina Iordăchescu de la Opera Națională din București, a actriței Victoria Cociaș de la Teatrul „Nottara”, dar și a actriței Maia Morgenstern & Bucharest Klezmer Band. La evenimentul organizat timp de trei zile la Brăila va fi prezent și Teatrul „Karov” din Israel (director: Nico Nitai), duetul liric format din Florian Chelu și Alexandrina Chelu și scriitoarea Elena Dumitrescu-Nentwig.

În deschiderea Festivalului Internațional Mihail Sebastian, Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România a adresat un cuvânt de salut celor prezenți la omagierea marelui dramaturg de origine evreiască, născut la Brăila.

”Această a șasea ediție a Festivalului Sebastian, a doua ediție de când este internațional, se desfășoară în sala în care la propunerea noastră, conducerea Municipiului și Teatrul Maria Filotti au fost de acord să numim acest foaier, Foaierul Mihail Sebastian, în memoria celui care a fost marele dramaturg Mihail Sebastian” a spus Aurel Vainer.

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România a acordat o medalie Primăriei Brăila pentru merite deosebite în organizarea timp de 6 ani a acestui Festival.

La deschiderea Festivalului a fost prezentă și Irina Sanda Marin Cajal, secretar de stat în Ministerul Culturii, coordonatoarea Compartimentului Minorități Naționale din cadrul Ministerului, și președintele Comunității evreiești din județul Brăila, Nadia Ustinescu Ustinescu.

În cadrul primei zile a Festivalului a avut loc și lansarea primului volum din antologia ”Cătălina Buzoianu: Magie, abur, vis”, de Florica Ichim și Irina Zlotea, urmată de spectacolul „Regele Gol”, de Evgheni Șvarț (regia Lucian Sabados, cu actorii Teatrului „Maria Filotti”) și de recitalul extraordinar liric „Rezonanțele muzicale ale iubirii”, interpretat de soprana Irina Iordăchescu, Prim solistă a Operei Naționale din București, tenorul Mario Vasiliu și Mădălina Ioana Petre la chitară.

În cea de-a doua zi a manifestării, începând de la ora 10, va avea loc lansarea cărții „Eliade și brăilenii” de dr. Valentin Popa, urmată de comunicări științifice ale prof. univ. dr. Ionel Cândea și dr. Valentin Popa, de masa rotundă „Mihail Sebastian – teoretician al romanului”, moderată de prof. dr. Viorel Coman. Va fi lansată cartea „Teatru”, de Elena Dumitrescu-Nentwig, iar de la ora 17.30, la Teatrul „Maria Filotti”, va avea loc spectacolul „Shylock”, după Gareth Anderson, regizat de Horațiu Mălăele.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.