Activități în sistem integrat, dedicate copiilor, în cadrul școlii de vară – demersuri locale   

Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” Brăila a fost gazda primitoare a activităților derulate de polițiști, jandarmi și specialiști antidrog în cadrul Programului ”Școala de Vară – ediția a II-a”, organizat de Forumul Tinerilor din România– Filiala Brăila și Primăria Municipiului Brăila. 

Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – Biroul Siguranța Școlară, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, Serviciul Criminalistic, Biroul pentru Protecția Animalelor, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila – Compartimentul prevenirea și combaterea faptelor antisociale, ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila au adus în atenția copiilor principalele repere care pot contribui la o vacanță în siguranță.

Astfel, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au prezentat copiilor aspecte și informații din domeniul de activitate pe care-l gestionează, respectiv autospecialele cu care intervin la sesizările cetățenilor privind comiterea unei infracțiuni sau contravenții. Astfel, copiii au avut posibilitatea de a cunoaște și recunoaște principalele reguli privind siguranța în vacanță, atât acasă, în mediul on-line, cât și pe stradă sau când sunt plecați în excursii cu colegii sau concedii cu familia, dar și riscurile fizice și psihice asociate unor comportamente de tipul cyberbullyingului – în cadrul Campaniei naționale inițiate de Direcția Siguranța Școlară, al plecării de acasă – în cadrul Proiectului național de prevenire a disparițiilor de copii și a plecărilor voluntare ”Plecatul de acasă nu este o soluție!” în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, al implicării în conflicte violente sau în consum de substanțe cu efecte psihoactive. Laboratorul criminalistic și  autospeciala de protejare a animalelor a stârnit interesul copiilor, care au primit totodată informații de la specialiști despre modul în care se cercetează o infracțiune sau ce trebuie să cunoască un iubitor de animale sau un deținător de câine din rasele considerate periculoase potrivit legii.    

Reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila a prezentat elevilor reglementările legale privind răspunderea penală și contravențională, principalele contravenții care pot fi săvârșite în perioada vacanței de vară de minori și tineri, în locurile de recreere, la adunări publice sau evenimente sportive sau culturale, modalitățile în care acestea pot fi prevenite. Copiii au avut posibilitatea de a vizita autospeciala folosită de jandarmi în acțiunile specifice pentru menținerea ordinii și siguranței publice.  

Specialistul Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Brăila le-a reamintit tinerilor efectele juridice și în planul sănătății generate de consumul de tutun sau alcool la vârste fragede și de consumul de droguri ilegale la orice vârstă. Elevii au fost implicați în experimente care să-i conștientizeze cu privire la modificările senzoriale în planul percepției, al distanței și al orientării, pe care le pot genera substanțele care creează dependență fizică și psihică.

Activitățile dedicate copiilor vor continua pe parcursul celor două săptămâni ale proiectului, inițiat de tinerii brăileni pentru copii și tineri, acestea culminând în data de 21 iulie cu o activitatea dedicată publicului larg, organizată în Parcul Monument din municipiul Brăila cu implicarea structurilor de ordine și siguranță publică și apărare națională!

 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.