Aerodromul din Ianca a trecut din administrarea MapN, în administrarea Consiliul Judeţean Brăila, în anul 2009, cu intenţia de fi transformat într-un aeroport civil, dar totul a rămas la nivel de intenție și cu costuri foarte mari de întreținere din partae CJ Brăila.  În februarie a.c., Guvernul României a solicitat Consiliului Judeţean Brăila să aprobe o hotărâre prin care să treacă din domeniul public al judeţului Brăila în cel al statului și să fie preluat de Aeroclubul României.

Președintele Consiliului Județean spune că a făcut toate demersurile necesare pentru a trece aeroportul de la Ianca în patrimoniul public al statului, pentru a clarifica partea de patrimoniu public al județului Brăila, așa cum cerea Ministerul de Finanțe, însă Ministerul Apărării nu a dorit să renunțe la acest obiectiv. Între timp, Aeroclubul Român a găsit o întrebuințare pentru aeroportul din Ianca.

La Consiliul Județean, a fost prezent și George Rotaru, directorul general al Aeroclub România, care a subliniat importanța pe care o va avea noua locațiea Aeroclubului în zona Brăila-Galați.

”O să vedem exact ce discipline vor începe și în ce ordine. Probabil vom atrage și un mic număr de personal din zonă, gen personal tehnic. Sunt mulți oameni care au lucrat în zona militară, care s-au pensionat mai devreme, și doresc să se reîntoarcă în domeniu. Este o ocazie ca să generăm și o locație în care putem desfășura cantonamente pentru loturile naționale, mă refer la loturile de zbor cu motor sau parașutism. Putem să desfășurăm și campionate naționale, pentru că acestea se desfășoară anual în locații diferite. Anual școlarizăm gratuit aproximativ 3000 de tineri, dintre aceștia în jur de 1000 încep să zboare, iar jumătate dintre ei ajung să-și ia licența de zbor”, a declarat George Rotaru, directorul general al Aeroclub România.

La acest moment, întregul complex Aeroport Ianca, fost „Cazarma 906”, este nefuncțional și nefolosit. Terenul, construcțiile aferente, precum și pista de decolare-aterizare și bretelele aferente urmând a fi salvate din starea avansată de degradare.

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentDouă asocieri de firme au depus oferte pentru studii de fezabilitate la Aeroportul de la Braniștea
Articolul următorPatru persoane rănite într-un accident în comuna brăileană Șuțești