Antoneta Ioniță: ”Curtea școlii nu trebuie să mai fie raiul infractorilor!”

Școlile din județul Brăila rămân un loc nesigur, în care elevii pot deveni cu ușurință victime ale agresiunilor de tot felul. O demonstrează datele în posesia cărora a intrat deputatul Antoneta Ioniță, în urma unei recente interpelări făcute către Ministerul de Interne.

Conform datelor primite de parlamentarul brăilean în anul școlar 2018 – 2019, în școlile și liceele din județul Brăila au fost înregistrate 63 de infracțiuni.

”Vorbim, în realitate, despre 63 de evenimente în urma cărora copii de toate vârstele au fost bătuți, jefuiți, amenințați. Și este de presupus că statisticile oficiale nu reflectă realitatea, pentru că nu toți copiii povestesc acasă ce li s-a întâmplat, cel mai adesea din teamă sau rușine, așa cum nu toate evenimentele petrecute în curtea școlii se transformă în plângeri depuse la poliție.

Și mai îngrijorător este că doar în două cazuri, evenimentele s-au petrecut în preajma unităților de învățământ, restul au fost semnalate chiar în perimetrul acestora,  de obicei în curțile păzite de forțe de ordine sau dotate cu camere de supraveghere. Consider că ne aflăm în fața unui fenomen care ia amploare, că elevii brăileni sunt expuși unor violențe asupra cărora adulții par să fi pierdut controlul, iar nesiguranța nu poate aduce nimic benefic” spune deputatul Ioniță.

La fel de îngrijorătoare ca statistica rămâne poziția autorităților, după cum afirmă deputatul Ioniță.

”Am depus această interpelare pe vremea fostei guvernări, dar este clar că situația nu poate fi schimbată peste noapte. Mă înspăimântă faptul că, printre rânduri, la cauzele invocate pentru lipsa de securitate a elevilor, se vorbește despre lipsa educației sau despre faptul că mulți dintre copii au rămas în grija bunicilor, care nu au capacitatea să îi apere, în condițiile în care părinții sunt plecați din țară, în străinătatea, în căutarea unor venituri decente.

Unde sunt polițiștii locali, jandarmii, toți cei care au atribuțiuni în asigurarea siguranței cetățenilor, pe stradă sau în unitățile de învățământ? Cu atât mai mult cu cât se cunosc vulnerabilitățile societății actuale, cu atât mai mult cu cât se știe că sunt mulți copii rămași fără sprijin părintesc ar trebui ca toate forțele de ordine să intervină, să-și facă datoria, să aloce o atenție mai mare pentru ”curtea școlii”. Curtea școlii trebuie să redevină un loc sigur, în care să nu ne mai fie teamă să ne trimitem copiii!” a mai spus Antoneta Ioniță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.