Cum să alegem jucăriile pentru copii. Sfaturi de la protecția consumatorilor

Decembrie este luna în care sărbătorile își lasă amprentele pe sufletele, dar și buzunarele noastre. Luna decembrie este foarte iubită în mod special de copii, deoarece atunci ei primesc cadouri de la Moș Nicolae și Moș Crăciun. 

În ultima perioada, în sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase, Safety Gate, au fost raportate din ce în ce mai multe cazuri cu produse necorespunzătoare de tip jucării care prezentau un risc de ranire.

Pe lista prezentată de InfoCons, se regăsesc: Slime (prezentand substanțele toxice borax și acid boric care sunt perturbatori ai endocrinei), jucării muzicale și set de polițiști de jucărie (risc de sufocare din cauza pieselor care se pot desprinde ușor), instrumente muzicale pentru jucării ( risc de sufocare, strangulare sau tăieturi din cauza pieselor ce se detașează ușor și a marginilor ascuțite care pot provoca tăieturi), păpuși din plastic (risc chimic, conținând un ftalat care poate dăuna sănătății copiilor, cauzând posibile daune sistemului de reproducere) și lista poate continua. 

Principiile care guvernează securitatea jucăriilor sunt cele care se regăsesc atât în Directiva privind securitatea generală a produselor, în Directiva Consiliului 88/378/EEC din 3 mai 1988 referitoare la securitatea jucăriilor, cât și în Directiva 2009/48/EC privind siguranța jucăriilor.

Directiva privind securitatea jucăriilor stabilește cerințele esențiale pe care jucăriile trebuie să le îndeplinească în cursul fabricării și înainte de punerea pe piață. Aceste cerințe se referă la proprietățile fizice, mecanice, la flamabilitate, la proprietățile chimice, electrice, igienice și radioactivitate. Deci, această directivă își propune să acopere toate categoriile de riscuri.

Jucăriile trebuie alese în funcție de vârstă, capacitățile și aptitudinile copilului, deoarece jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îl rănească, avertizează InfoCons, organizația de Protecția consumatorilor.

Copiii sub 3 ani au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici ale acestora, de aceea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
– coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați )
– numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
– marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură – mai multe despre acest marcaj găsiți accesând acest link https://www.infocons.ro/ro/i-marcajul-ce-MjE2NzYtMQ.html
– dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  într-un document care însoțește jucăria.
 – este recomandată existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română
– trebuie să respectați întocmai aceste instrucțiuni și precauții.   
 – orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată și în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC sau asociațiilor pentru consumatori.
– patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.”

– jucăriile care reproduc la scară redusă aparate sau instalaţii destinate adulţilor,  trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”

Sursa www.realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.