Astăzi a fost sfințită Biserica ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, singura biserică fără turle din Brăila

Duminică, 9 iunie 2019, de la ora 8.00, în centrul istoric al Brăilei din Piaţa Traian, a avut loc sfinţirea Bisericii “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, eveniment de credinţă şi pioşenie în viaţa comunităţii, la care au participat peste 1000 de brăileni.  Târnosirea şi Sfânta Liturghie arhierească au fost săvârşite de către ÎPS Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Brăila este una din puţinele biserici din lumea ortodoxă care nu are turle. Este clădirea ce aduce aminte că Brăila în 1538 a devenit raia turcească și că a primit numele de Ibrail. Pe locul unui vechi cimitir ortodox, încălcând înțelegerile internaționale ale vremii, cuceritorii turci au ridicat o  „geamie” în mijlocul cetății. Geamia a fost printre singurele clădiri care au rezistat procesului de dărâmare al cetății impus de rușii ce au cucerit Brăila pe 17 iunie 1828. Clădirea a fost transformată în biserica ortodoxă pentru prima dată, temporar, între 1808-1810 și definitiv, după eliberarea Brăilei de sub turci, din inițiativa arhiducelui Mihail Pavlovici Romanov, șeful armatei rusești. Acesta a cerut de la Episcopia Buzăului – sub jurisdicția căreia se afla Brăila – aprobarea de a transforma geamia în biserica creștină ortodoxă, tocmai pentru a aminti de eliberarea Brăilei de sub ocupație otomană.

În Duminica Ortodoxiei a zilei de 8 martie 1831, după ce s-a făcut Sfântul Altar, s-a oficiat sfinţirea bisericii de către un arhimandrit delegat de episcopie, dându-i-se hramul Sfântului Arhanghel Mihail, după numele arhiducelui Mihail Pavlovici Romanov. În anul 1922, potrivit documentației cu nr. 136/1922 aprobată de Ministerul Cultelor și Artelor de atunci, biserica a fost reparată, toate cheltuielile fiind suportate de soții Nedelcu si Ana Chercea, ctitori restauratori.

Între 2000 şi 2010, s-a lucrat la restaurarea picturii, de către un pictor recomandat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, care a reuşit să pună în valoare vechimea, structura, interiorul, părţile artistice ale plafoanelor şi stâlpilor. Pictura era în totalitate mâncată de timp, pereţii bisericii fiind albi. Restaurarea tavanului, ornamentat cu baghete de lemn în stil oriental, care era putred, iar în unele locuri lipsea, s-a realizat între 2010-2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.