ATENȚIE! De la 1 martie în județul Brăila începe colectarea selectivă a deșeurilor cu un operator unic în cadrul unui proiect SMID

Începând din 1 martie 2023 în Brăila va intra în activitate noul operator unic de salubritate, proiect finanțat din fonduri europene. Reprezentantul operatorului unic de salubrizare, alături de președintele CJ Brăila și directorul ADI ECO Braila, a susținut o conferință de presă în vederea informării populației județului despre noua modalitate de colectare selectivă a deșeurilor municipale care va intra în vigoare.

Conform declarațiilor reprezentantului operatorului unic de salubrizare, Liviu Mocanu, în județ mai sunt cetățeni care nu au primit încă recipienții, ori pentru că aceștia au fost plecați din țară sau din alte motive. 

”Recipienții sunt deja și o să îi distribuim ulterior. Am vorbit cu toate primăriile și au agreat acest lucru și o să mergem ulterior să împărțim și acei recipienți pe măsură ce persoane respective vor solicita. Ca o particularitate a acestui contract este zonarea. Sunt trei zone de colectare: zona 1 municipiul Brăila și 13 comune, zona 2 orașele Ianca și Făurei și 17 comune, și zona 3 orașul Însurăței și 10 comune. Din zona 1 deșeurile vor ajunge la depozitul ecologic de la Muchea, iar deșeurile reciclabile vor ajunge la stația de sortare de la Vădeni, iar deșeurile menajere reziduale vor ajunge la stația de tratare mecano-biologică iar ceea ce rezultă de acolo se va duce în depozit de pe zonele din zonele 2 și 3. Din zona 2 mai întâi deșeurile se vor duce la groapa la depozitul ecologic de la Ianca, iar deșeurile reciclabile la stația de sortare de la Ianca. În zona 3, la Însurăței, deșeurile se vor transporta la stația de transfer Însurăței urmând ca firma care administrează să le transporte la depozit.

Altă particularitate este numărul de fracții pe care se colectează și care este diferit total de ce se întâmplă acum. Sunt patru fracții în toate comunele din mediul rural. La municipiul Brăila se colectează pe patru fracții în zona blocurilor și pe cinci fracții în zona de case, aici în plus este gunoiul vegetal care se colectează o dată pe lună. Frecvențele sunt diferite. Dacă în mediul rural deșeurile menajere rezidual se colectează săptămânal, reciclabile hârtie carton și plastic metal se colectează lunar, iar sticla se colectează tot lunar la punctele de acord voluntar amplasate pe domeniul public cu acordul UAT-urilor.

În municipiul Brăila și în orașele Ianca Însurăței și Făurei, frecvența este diferită. Gunoiul menajer rezidualul se colectează odată pe săptămână iar deșeurile reciclabile se colectează la două săptămâni, alternativ. Sticla se colectează o dată pe lună. În zona de blocuri situația este puțin diferită. Gunoiul rezidual se conectează zilnic, adică șapte zile din șapte, iar deșeuri reciclabile se corectează de două ori pe săptămână la blocurile 4, hîrtia-carton și de două ori pe săptămână plastic și metal. La blocurile cu mai multe nivele se colectează de două ori pe săptămână hârtia-carton și de trei ori pe săptămână plastic-metal. Deci frecvențele sunt diferite dar oricum sunt niște frecvențe credem noi bune.

Aici în zona blocurilor cred că va mai trebui îmbunătățit cu timpul, o să vedem, și poate o modalitate schimbată de colectarea sticlei. Dar deocamdată începem așa. Este oricum un sistem de colectare diferit și credem noi mult mai bun decât ce se întâmplă acum. Bineînțeles că vor fi lucruri de remediat, ca la orice început” a spus Liviu Mocanu.

Imagine

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.