Au început lucrările de consolidare la Castelul de apă din Grădina Mare

Consolidarea Castelului de Apă din Brăila, monument istoric care a intrat în procedura de renovare cu fonduri europene în valoare de 4,3 milioane de euro şi urmează să fie transformat în observator astronomic cu destinaţie turistică, se va face prin metode moderne, care vor oferi acestei construcţii o rezistență foarte bună și să mai reziste încă 100 de ani.

Lucrările de consolidare a Castelului de Apă, construcţie ridicată în 1914 şi a fost considerată cea mai înaltă din România la acea vreme, au început în octombrie 2021.

Conform directorului tehnic al firmei constructoare, Iancu Jiru, metodele de consolidare sunt deosebite, și se execută prin injectări, prin sablare şi prin consolidarea elementelor de rezistenţă cu fibră de carbon. Pentru certificarea lucrărilor executate până acum, s-a început operaţiunea de încercări dinamice, ca să vedem diferenţa dintre terenul iniţial şi starea după injectări.

La interior, s-au executat lucrări de dezafectare pardoseli şi eliminare pământ de umplutură, iar la exterior s-au montat cinci serii de martori reper de jur-împrejurul clădirii, la fiecare nivel, care se citesc periodic, pentru a vedea stadiul şi poziţia exactă a castelului.

Castelul, care a alimentat cu apă, în vremea în care era funcţional, jumătate din populaţia municipiului Brăila, a fost construit în 1914, iar în 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop, pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică, fiind amenajat aici un bar rotitor la etajul VI şi o cofetărie, de unde se putea admira panorama oraşului.

„Etajul VI este cel care a adus faima Castelului prin platforma rotativă a fostului bar care se găsea aici. La vremea respectivă, platforma făcea o rotaţie de 360 de grade în aproximativ o oră. Noua destinaţie de observator astronomic va păstra această particularitate, va fi aici o nouă platformă, care va fi angrenată cu un alt motor trifazic. Sperăm noi că va constitui la fel atracţia numărul unu a acestui obiectiv. În afară de platforma aceasta, la nivelul superior acestuia, se va amenaja camera telescopului principal, care va avea o cupolă cu o uşă glisantă, de unde, practic, se vor face observaţiile astronomice cele mai importante. Bineînţeles, aici vorbim şi de panorama Brăilei, care se observă cel mai frumos din acest punct”, a mai spus Florin Botez, șeful punctului de lucru.

Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Mare, care reprezintă un simbol al municipiului Brăila, are ca termen de finalizare a lucrărilor cu dotări complete, data de 22.06.2023.

Proiectul privind transformarea Castelului de Apă în observator astronomic cu destinaţie turistică prevede realizarea a şase săli de cinema 7D, cinci spaţii expoziţionale pe tema istoriei Castelului, unde se vor regăsi macheta acestuia şi imagini legate de momentul construirii şi reabilitării lui, şi a unui spaţiu dotat cu o replică a costumului spaţial utilizat în cadrul misiunii Apollo 11.

Proiectul prevede cuprinde Cinema 7D cu 42 de locuri, cupolă rotativă, observator astronomic, telescoape mobile, camera oglinzilor, prezentare istoric monument, expoziţii cu teme astronomice, planete sistem solar 3D, sală proiecţii. La ultimul nivel va exista o platformă rotativă destinată observării panoramice a oraşului, spaţiul urmând să fie dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate în timp prin observatorul astronomic al Castelului. În final, în cupolă, se va afla camera observatorului astronomic. Lucrarea prevede amenajarea la subsol a şase mini-săli de cinema 7D de ultimă generaţie, cu 42 de locuri în total şi a unei camere a oglinzilor. La parter, va exista un spaţiu expoziţional axat pe istoricul oraşului şi al Castelului de Apă, unde va fi amplasată şi o presă de monede suvenir„, potrivit primarului Brăilei, Marian Dragomir.

Pe casa scării, pe toată înălţimea turnului, vor fi pictate în culori UV planetele sistemului solar şi alte corpuri cereşti, iar etajele I, II, III şi IV vor fi, de asemenea, spaţii expoziţionale cu imagini 2D şi 3D, cu galaxii, roiuri de galaxii şi corpuri cereşti. La etajul V, la cota 18,10 metri, va fi amenajată o sală de proiecţie, aflată în legătură cu observatorul astronomic din cupolă.

De asemenea se va reface platforma rotativă de la etajul VI, de la cota 25,45 metri, unde a funcţionat celebrul restaurant care oferea o panoramă la 360 de grade asupra oraşului şi a Dunării şi montarea a două telescoape mobile. Imaginile captate de acestea vor putea fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. În cupola din vârful turnului, situată la 28,06 metri înălțime, va fi amenajată camera observator astronomic, dotată cu un telescop de mare putere.

În anii ’90, Castelul de Apă a ajuns în proprietatea omului de afaceri gălăţean, Cătălin Chelu, care între timp a decedat, iar după mai bine de zece ani de litigii juridice, în 2010 clădirea a revenit în proprietatea publică a Primăriei Brăila, ca urmare a hotărârii definitive şi irevocabile dată de instanţă.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.