Pentru județul Brăila au fost tipărite un număr de 235.808 carduri naționale de sănătate. Poșta Română a distribuit un număr de 216.194 carduri, iar diferența de 15.488 carduri a fost returnată către CAS Brăila.

Din octombrie 2018, au mai fost emise 490 de carduri manționale de sănătate.

Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani primesc aceste carduri direct la domiciliu (cu o valabilitate directă de 7 ani), fără a depune în prealabil vreun document la Casa de Sănătate de care aparține sau la medicul de familie.

Până la primirea cardului național, în situația în care au calitatea de asigurat, furnizorul de servicii medicale are obligația de a consulta sistemul informatic PIAS, de unde va tipări documentul care conferă pacientului dreptul la servicii medicale.

Pe card sunt vizualizate numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul național de asigurări de sănătate, numărul de identificare al cardului și data expirării. Cardurile naționale sunt valabile numai pe teritoriul României.

La momentul actual, conform statisticilor CAS 183 de brăileni au refuzat cardul de sănătate din motive religioase, 7640 de carduri au fost distruse sau pierdute, iar alte 500 de carduri s-au întors cu defecte sau greșeli de imprimare.

Persoanele care au aruncat, pierdut sau deteriorat cardul vechi, trebuie să solicite o adeverinţă valabilă 60 de zile, timp în care li se va emite un nou card.

Prin HG 458/28.06.2018 valabilitatea cardurilor naționale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani.

Articolul precedentComisia juridică a Senatului a decis că Mihai Ruse rămâne senator în ciuda condamnării primite
Articolul următorAutoturism radiat din circulaţie, descoperit de poliţiştii de frontieră brăileni