Campania de informare premergătoare începerii anului școlar 2022-2023- ,,Ești pregătit pentru școală? Ia atitudine, spune stop Violenței!”

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila în parteneriat cu Brăila Mall, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al Judeţului Brăila, Garnizoana Brăila- Centrul Militar Județean Brăila, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Galați și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila a inițiat Campania de informare premergătoare începerii anului școlar 2022-2023- ,,Ești pregătit pentru școală? Ia atitudine, spune stop Violenței!”. 

Astfel, în perioada 31 august- 2 septembrie au fost organizate în parteneriat activități tip standuri de informare, în incinta complexului comercial Brăila Mall, unde reprezentanții I.P.J. Brăila- Biroul Siguranța Școlară și Analiza și Prevenirea Criminalității, precum și partenerii instituționali au distribuit materiale informative cu tematică specifică (fly-ere, pliante, orare, semne de carte etc.)

Scopul activităților a fost promovarea unui comportament nonviolent și antibullying în mediul școlar, creșterea gradului de siguranță al minorilor prin conștientizarea părinților cu privire la potențialele pericole și situații vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în mediul on-line, atunci când nu sunt supravegheați de adulți, dar și promovarea activității și profesiei de lucrător în structurile de apărare națională și ordine publică.

Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității a desfășurat activități preventive circumscrise și Campaniei naționale ,, Vacanța s-a terminat. Sunteți pregătiți pentru un nou început?,, campanie ce vizează prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori.

Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila le-au prezentat copiilor și părinților acestora aspecte importante din meseria lor, tehnica folosită în intervențiile specifice, precum și materialele informative relevante rolului Jandarmeriei Române în domeniul ordinii publice și apărării naționale, iar elevilor de liceu interesați le-au oferit informații și materiale privind profesia de jandarm și traseul educațional care trebuie parcurs pentru o carieră în domeniu.

Prin activitățile defășurate reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brăila au urmărit conştientizarea şi informarea copiilor, elevilor, liceenilor și părinților asupra pericolelor potențial generatoare de situații de urgență specifice tipurilor de riscuri și importanța respectării măsurilor specifice de prevenire a situațiilor de urgență, prezentarea modurilor de comportare premergător, pe timpul și după producerea unor situaţii de urgenţă, dar și conştientizarea folosirii în mod responsabil a apelului unic de urgenţă 112.

Aceștia au prezentat principalele misiuni și atribuții ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a parcursului educațional necesar profesiei de pompier, precum și motivația alegerii carierei în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență;
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brăila au desfășurat astfel și activități din cadrul Campaniei RISC, Campaniei NU TREMUR LA CUTREMUR, distribuind cetățenilor afișe, pliante și broșuri care au vizat modul de comportare în caz de cutremur și incendiu a preșcolarilor și elevilor de nivel gimnazial și liceal.

Reprezentanții Garnizoanei Brăila- Centrul Militar Județean Brăila au distribuit pliante, afișe, broșuri tinerilor prezenți în incinta centrului comercial, evidențiind faptul că a fi militar este un mod de viață, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic și sacrificiul.
Aceștia au descris tinerilor profesia militară ca fiind o vocație, o multitudine de specialități militare care necesită numeroase abilități, dincolo de cele specifice combatanților și nu doar manevre militare, exerciții și antrenamente.

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Galați a promovat în același timp și celelalte campanii pe care le derulează simultan și anume: ,,Informare și cooperare în lupta împotriva traficului de persoane”, ,,Uniți, oferim libertate!” și ,,Munca fără forme legale, un pas mai aproape de traficul de persoane”. Prin activitățile desfășurate agenția a transmis brăilenilor mesaje antitrafic de persoane, pentru conștientizarea asupra riscurilor acestui fenomen complex și pentru cunoașterea formelor de manifestare socială astfel încât acest fenomen și procentul persoanelor vulnerabile să fie redus.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, prin activitățile desfășurate a transmis și cu acest prilej mesaje antidrog prin materialele informative distribuite, care evidențiau consecințele, în plan social și personal a consumului de droguri legale și ilegale.
Tinerii aflați în centru comercial au avut posibilitatea să experimenteze, cu ajutorul ochelarilor care simulează efectele consumului de substanțe psihoactive, riscurile la care se expune o persoană care alege să consume o substanță psihoactivă, iar mulajele din silicon care imită plămânul sănătos și pe cel al fumătorului au fost concludente pentru cei interesați.

Cu acest prilej, reprezentanții Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila au promovat serviciile oferite de centru și oportunitatea accesării lor de către cei care au o problemă legată de consum.
Mesajul central al lucrătorilor din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila a fost acela de a încuraja tinerii să aleagă un stil de viață sănătos, să aibă mai mult ,,respect” pentru creierul lor, având în vedere funcțiile acestuia ce sunt compromise prin consum, comparând creierul uman cu un P.C. care ne-a fost livrat fără instrucțiuni de folosire, ori prin consum poate fi deteriorat, scurtcircuitat iremediabil și… pentru creier nu există service! 

Prevenirea infracționalității în rândul minorilor/tinerilor, a traficului și consumului ilicit de droguri, de persoane reprezintă priorități pentru polițiștii brăileni care vor desfășura astfel de activități pe întreaga perioadă anului școlar!

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.