Centrul rezidențial pentru vârstnici (privat) “Casa Bunicii”-Asociația Speranța 2015, închis din cauza lipsei licenței de funcționare și amendat cu 126000 lei

În urma acțiunilor de verificare și control la centre rezidențiale publice și private destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor din județul Brăila, a fost dispusă închiderea Centrului rezidențial pentru vârstnici (privat) “Casa Bunicii”-Asociația Speranța 2015, din cauza lipsei licenței de funcționare.

În cazul acestui centru AJPIS a consemnat că nu are licență de funcționare, nu are suficient personal de specialitate, nu există fișă de monitorizare pentru recuperare/reabilitare beneficiari, sunt încălcate standardele de cazare fiind aplicată o amendă în valoare de 20.000 lei. 

ITM Brăila a consemnat că angajatorul nu a finalizat semnalizarea riscurilor profesionale și nu a finalizat identificarea riscurilor biologice la care sunt supuși lucrătorii, motiv pentru care a aplicat 2 avertismente. De asemenea, DSVSA a consemnat că manipularea produselor alimentare se făcea cu încălcarea normelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, că nu a fost încheiat un contract cu unitate specializată pentru preluarea subproduselor nedestinate consumului uman și pentru acțiunile DDD  (dezinfecție, dezinsecție și deratizare), motiv pentru care a aplicat o amendă în valoare de 2.000 lei.

Comisariatul Județean Protecția Consumatorului a aplicat un avertisment pentru neafișarea CUI, denumire Centru și program de funcționare. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila a consemnat în actul de control că operatorul nu a obținut autorizația de securitate la incendiu la darea in folosință a clădirii cu destinația de îngrijire a bătrânilor în urma schimbării destinației, nefiind astfel certificate și realizate măsurile de securitate la incendiu specifice acestei categorii de obiectiv; clădirea nu a fost echipată cu instalație de detectare, semnalizare și alarmare incendiu; nu se asigura păstrarea liberă a căilor de evacuare pe traseul acestora fiind amplasate obiecte ce îngreunează evacuarea; nu se respectă gabaritul minim liber pentru asigurarea evacuării persoanelor nedeplasabile; nu sunt afișate planurile de evacuare a persoanelor în caz de incendiu pe partea interioară a ușilor în încăperile destinate cazării; nu se asigura accesul autospecialelor de intervenție pe cel puțin 2 fațade, motiv pentru care a aplicat o amendă de 50.000 lei și 8 avertismente.                             

Direcția de Sănătate Publică Brăila a constatat că unitatea funcționează fără Autorizație Sanitară de Funcționare, precum și că nu au fost efectuate operațiunile de dezinsecție-deratizare, motiv pentru care a aplicat o amendă de 54.000 lei. Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a întocmit, în acest caz, dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei activități și obținerea ilegală de fonduri.

Dintre cele 41 de persoane care erau cazate în acest centru, 23 au fost transferate către o altă locație care își desfășoară activitatea cu autorizație de funcționare și care dispune de capacitatea necesară, iar restul de 18 au fost relocate într-o unitate spitalicească din municipiu pentru a fi evaluate din punct de vedere medical, inclusiv psihiatric, precum și pentru a beneficia de îngrijire specifică în perioada imediat următoare. S-a luat legătura cu aparținătorii sau tutorii tuturor acestor persoane. Au fost purtate discuții pentru ca o parte dintre cele 18 persoane să fie transferate către unități acreditate și licențiate din localitățile de domiciliu (București, Galați, Iași), procedură ce se va realiza în perioada următoare. Cei care nu au aparținători sau tutori, vor fi mutați în centre din municipiu și județul Brăila.

Imagine

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.