Cercetat penal pentru încălcarea ordinului de protecție

În cursul zilei de ieri, la ora 13:10, o femeie, în vârstă de 40 de ani, din Brăila, a sesizat faptul că fostul său concubin, în vârstă de 43 de ani, din judeţul Galaţi, a încălcat ordinul de protecție ce a fost emis față de el la data de 23 decembrie 2019.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, bărbatul apropiindu-se de brăileancă şi de domiciliul acesteia la o distanţă mai mică de 200 de metri.

Pe numele gălățeanului a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de încălcare a prevederilor privind ordinul de protecţie.

Polițiștii brăileni reamintesc faptul că din data de 28 decembrie 2018, polițiștii brăileni pot emite ordine de protecție provizorii.

”Intervențiile polițiștilor la aceste cazuri se realizează ca urmare a sesizărilor prin apel 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităților de poliție de către persoanele implicate în actele de violență domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență domestică sau de către alte personae, și din oficiu.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc” a precizat Laura Brlciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

Prin ordinul de protecție provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecție, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună;

c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

e) obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

”Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la o lună la un an. Obligațiile și interdicțiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somație și fără trecerea vreunui termen” spun polițiștii brăileni. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.