Cinci arestări în urma perchezițiilor efectuate de DIICOT în Brașov, Vâlcea și Brăila

În urma perchezițiilor efectuate la data de 13.02.2020, în județele Brașov, Vâlcea și Brăila, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore a inculpaților ALEXA EMANOIL, ALEXA CONSTANTIN, MOROŞANU VASILE, ALEXA LOREDANA MIHAELA și CĂTĂLUI ANA MARIA pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, instigare la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În fapt s-a reținut că, în perioada decembrie 2018 – decembrie 2019, pe teritoriul României și a Statelor Unite ale Americii a acționat o grupare infracțională specializată în săvârșirea de infracțiuni informatice şi utilizare de echipamente destinate falsificării instrumentelor de plată electronică, în vederea efectuării de operaţiuni frauduloase şi spălare de bani.

În urma investigațiilor efectuate și a schimbului de informații efectuat prin intermediul U.S. Secret Service s-a stabilit faptul că gruparea infracțională, formată din cetăţeni români, ar fi racolat persoane din România, pe care le-ar fi ajutat să ajungă în S.U.A., de multe ori prin trecerea ilegală a frontierei dintre S.U.A. şi Canada, prin intermediul cărora a fraudat mai multe ATM-uri de pe teritoriul statelor americane Virginia și Carolina de Nord prin instalarea unor dispozitive de citire a datelor de pe cardurile bancare, iar ulterior efectuarea de retrageri frauduloase din conturile victimelor.

Banii astfel obținuți erau trimiși în România de către membrii grupării, prin intermediul unor colete expediate pe nume false și folosiți de către aceștia pentru demararea unor investiții imobiliare.

La data de 13.02.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov au efectuat 18 percheziţii domiciliare pe raza județelor Braşov, Vâlcea și Brăila în urma cărora au fost ridicate mai multe dispozitive artizanale de copiere a datelor inscripţionate pe banda magnetică a cardurilor bancare, documente de identitate, telefoane mobile, laptopuri, diverse medii de stocare și sumele de 48.240 de USD, 63.700 de lei, 10.420 de euro, În urma colaborării între cele două state, pe teritoriul S.U.A. au fost reținute alte 8 persoane, membre ale grupului infracțional.

În cursul zilei de astăzi, cei 5 inculpați au fost prezentați Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Magistrații au admis propunerea formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru cei trei bărbați, iar pentru cele două femei a fost dispusă măsura arestului la domiciliu. 

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Brașov – Serviciul Criminalistic, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Brăila, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională și a luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.