Consilierii județeni au aprobat, joi, un proiect de hotărâre prin care solicită Guvernului României revocarea dreptului de a administra pista fostului aerodrom militar de la Ianca, pntru care CJ Brăila a cheltuit  prea mulți bani numai cu paza acestui obiectiv, în contextul în care aeroportul se află încă în proprietatea Ministerului Apărării Naționale, care refuză să îl predea Consiliului Județean, astfel încât să poată fi reabilitat și utilizat în vreun fel. Ideea fostului președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care în 2007 a solicitat preluarea obiectivului pentru ca CJ Brăila să investească și să-l transforme într-un aeroport comercial, nu a avut finalitate.

Consilierul județean PNL Brăila, Marian Căpățînă a solicitat mai multe detalii din partea președintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a explicat că a solicitat ca Ministerul Apărării să predea pista în proprietatea Consiliului, în contextul în care Ministerul de Finanțe a cerut o situație concretă privind toate bunurile imobile aflate în posesia Județului,iar în ultimii ani Consiliul Județean a cheltuit milioane de lei pentru paza aeroportului. Decizia de a renunța la a mai administra obiectivul a venit în contextul în care nu se poate investi pentru a-l reabilita și utiliza la adevăratul său potențial. Singurul lucru care s-a întâmplat în ultimii ani pe pista aerodromului din Ianca au fost organizarea unor curse de mașini. Chiriac a mai adăugat faptul că Ministerul Apărării nu dorește să renunțe la fostul aerodrom militar, pentru ca pista să poată fi folosită de urgență în caz de urgențe.

Francisk Chiriac a menționat faptul că CJ Brăila plătește aproximativ 3 milioane lei anual pentru paza Aeroportului Ianca. 

Costurile au fost enorme din 2007! Vă spun că anual plătim undeva la 3 milioane lei paza acelui aeroport pe care nu se întâmplă nimic. Nici în momentul de față, pe un termen scurt, nu avem previziuni de a face ceva acolo, fiind un obiectiv care ține de Ministerul Apărării. Și am zis, dacă nu putem nici noi întreprinde anumite demersuri în ceea ce privește modernizarea tuturor ansamblurilor, să dăm înapoi proprietatea celui care ne-a cedat-o în 2007. Iar scopul nostru inițial este de reducere a cheltuielilor pe partea de pază. Pentru a direcționa banii către, de ce nu, Sport ca să putem să finanțăm. Sau către Sănătate, sau către partea de infrastructură. Cam asta este pe scurt istoria acestui proiect de hotărâre”, a explicat Chiriac.

Președintele CJ Brăila a anunțat că o problemă similară a apărut și în privința Palatului Administrativ, care de asemenea se află doar în administrarea instituției, nu și în proprietatea acesteia, precum și cu fosta autobază ”Braicar”, unde de asemenea, s-a dorit în trecut realizarea unui sediu nou pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență, obiectiv de asemenea păzit în prezent, dar unde nu se întâmplă nimic, după ce ISU Brăila nu s-a mai mutat și și-a renovat actualul sediu.

În ceea ce privește proiectul privind solicitarea de revocare a administrării pistei aeroportului Ianca, acesta a fost aprobat în unanimitate. De la ședință au lipsit consilierii PNL, Florin Cîrligea și Vasile Cortez.

 

Sursa: Realitatea de Braila