De la începutul anului până la jumătatea lunii octombrie, la nivelul județului Brăila testarea șoferilor cu aparatul drugtest a indicat consumul de substanțe psihoactive

Având în vedere faptul că în România, media de vârstă a consumatorilor de droguri ilegale a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniu, precum Agenția Națională Antidrog și Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila desfășoară permanent activități pentru combaterea și prevenirea consumului de droguri, dar și pentru conștientizarea efectelor consumului de droguri asupra organismului.

Concret, de la începutul anului 2022, au fost desfășurate multiple activități pe tema consumului de substanțe interzise și a efectelor pe care acestea le au asupra fizicului și psihicului uman, fiindu-le prezentate elevilor filme tematice care prezintă foarte sugestiv drumul de cele mai multe ori fără întoarcere, al unui consumator de droguri.

De asemenea, activitățile de prevenire s-au adresat și șoferilor în vederea conștientizării acestora cu privire la riscul implicării în evenimente rutiere pe fondul consumului de droguri, fiind realizate experimente cu ochelarii care simulează efectele consumului de substanțe psihoactive, menite să îi conștientizeze pe participanți cu privire la efectele consumului de substanțe psihoactive asupra organismului.

Permanent, beneficiarilor le-au fost prezentate și prevederile Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și ale Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

La nivelul județului Brăila, în perioada 01.01.2021-10.10.2022, cu ocazia desfășurării activităților specifice, au fost testați în trafic cu dispozitivul drug test un număr de 77 conducători auto. În 21 dintre cazuri, rezultatele au indicat consumul de substanțe psihoactive, pentru una sau mai multe substanțe, sens în care persoanele în cauză au fost transportate la spital pentru recoltarea de probe biologice şi au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. 2 Cod Penal, respectiv conducerea pe drumurile publice unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Exemple:

La data de 10 iunie a.c., în jurul orei 00:50, polițiști din cadrul Biroului Rutier au oprit în trafic un bărbat în vârstă de 39 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un autovehicul pe strada Hipodrom, din municipiu.

În noaptea de 25 iunie a.c., în jurul orei 22:55, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic un tânăr în vârstă de 19 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un autovehicul pe strada Pietății din municipiu.

În noaptea de 26 iunie a.c., în jurul orei 02.45, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Călărașilor, din municipiu.

La data de 11 iulie a.c., în jurul orei 18:50, polițiști din cadrul Serviciului Rutier, au oprit în trafic un tânăr, în vârstă de 29 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un vehicul, în regim taxi, pe Calea Galați din municipiu.

La data de 5 octombrie a.c., în jurul orei 12:30, polițiști din cadrul Biroului Rutier au oprit în trafic un bărbat, în vârstă de 51 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un autobuz de transport public de persoane, pe strada General Eremia Grigorescu din municipiu.

Șoferii au fost testați cu aparatul Drug Test, iar în urma testării a rezultat consumul de substanțe psihoactive, motiv pentru care le-au fost recoltate mostre biologice la spital.

În toate cazurile, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.

Totodată, de la începutul anului, polițiștii au depistat, în 32 de cazuri, persoane ce dețineau substanțe interzise, iar în urma confirmării analizelor de laborator, cercetările au fost preluate în cadrul unor dosare penale instrumentate de structurile competente.

Exemplu:

În seara de 24 iulie a.c., polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Făurei au depistat, în localitatea de domiciliu, un tânăr, în vârstă de 23 de ani, din satul Drogu, comuna Galbenu, care ar fi încercat să ofere spre consum droguri unei persoane.

Astfel, în jurul orei 20:50, asupra acestuia, a fost descoperit și ridicat aproximativ 1 gram de droguri, un dispozitiv de mărunțire și un sul de hârtie pentru confecționat țigarete.

În noaptea de 6 august a.c., în jurul orei 01:00, polițisti din cadrul Biroului Ordine Publică au oprit în trafic, un tânăr, în vârstă de 29 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Călărașilor din municipiu.

În urma controlului autovehicului, polițiștii au descoperit și ridicat in vederea continuării cercetărilor fragmente vegetale învelite în staniol, o țigaretă confecționată artizanal și o cutie de foițe de țigară, aparținând unui tânăr, în vârsta de 29 de ani, din Brăila, pasager în autoturism.

Cercetările au fost preluate şi continuate de polițiști din cadrul structurilor competente.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.