Eşti victimă a traficului de persoane? Ai drepturi!

În luna decembrie, poliţiştii şi jandarmii brăileni, alături de specialiştii antitrafic, realizează ample acţiuni de informare a populaţiei cu privire la drepturile pe care le are o victimă a traficului de persoane.

Demersul oamenilor legii se înscrie în Campania europeană de prevenire a traficului de persoane „Eşti victimă a traficului de persoane? Ai drepturi!”, lansată de Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii şi Statele membre ale Uniunii Europene.

Activităţile din judeţul Brăila s-au organizat sub egida Comisiei de monitorizare a activităţii preventive și se desfăşoară atât în zone publice de tranzit, gări şi autogări, în mijloacele de transport în comun ale S.C. Braicar S.A., cât şi în unităţile de învăţământ de nivel liceal, cu participarea lucrătorilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, ai Centrului Regional Galaţi ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila şi ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila.

Potrivit Legii nr. 678 /2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi Legii 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor, cu modificările şi completările ulterioare, victimelor infracţiunilor de trafic de persoane li se acordă o protecţie şi o asistenţă specială, fizică, juridică şi socială şi au dreptul la recuperarea lor fizică, psihologică şi socială, după cum urmează:

Consilierea psihologică – se asigură, în mod gratuit, pe o perioadă de cel mult 3 luni, iar, în cazul victimelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, pe o perioadă de cel mult 6 luni;

Asistenţa medicală – se asigură pentru victimele traficului de persoane în conformitate cu actele normative care reglementează materia asigurărilor sociale de sănătate;

Asistenţa juridică gratuită – se acordă în primul rând victimelor directe ale infracţiunilor, dar şi victimelor indirecte ale unor infracţiuni grave (soţul şi copiii victimelor directe decedate prin săvârşirea infracţiunilor). Asistenţa juridică gratuită se acordă victimelor dacă infracţiunea a fost săvârşită pe teritoriul României sau, în cazul în care infracţiunea a fost săvârşită în afara teritoriului României, dacă victima este cetăţean român sau străin care locuieşte legal în România şi procesul penal se desfăşoară în România.

Compensaţia financiară  – se acordă la cererea victimei traficului de persoane sau a soţului şi copiii victimelor directe decedate prin săvârşirea infracţiunilor de trafic), numai dacă aceasta a sesizat organele de urmărire penală în termen de 60 de zile de la data săvârşirii infracţiunii. Victimele care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu au obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală cu privire la săvârşirea infracţiunii, aceasta urmând a fi făcută de reprezentaţii legali.

Adăpost şi hrană – victimele traficului de persoane pot fi cazate, la cerere, temporar, în centre de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de persoane sau în locuinţe protejate pentru victimele traficului de persoane. Durata cazării în centre, respectiv în locuinţele protejate este stabilită prin hotărâre a consiliului judeţean, pentru cel mult 90 de zile. Durata cazării în centre sau în locuinţele protejate poate fi prelungită, prin hotărâre a consiliului judeţean, la solicitarea organelor judiciare, cu cel mult 6 luni sau, după caz, până la finalizarea procesului penal.

Servicii de inserţie/reinserţie profesională –  Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă organizează gratuit, în condiţiile legii, programe speciale de scurtă durată pentru formarea profesională a victimelor cazate. De asemenea, agenţiile asigură gratuit, cu prioritate, victimelor traficului de persoane servicii de consiliere şi mediere a muncii, în vederea identificării unui loc de muncă.

Pentru recunoaşterea situaţiilor de risc, pentru evitarea pericolului de a fi traficat(ă) sau pentru a cere ajutor în cazul în care eşti victimă a traficanţilor, poliţiştii îţi recomandă să apelezi gratuit numărul 0800 800 678 – Help Line Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.