Flotila Fluvială organizează Ziua Marinei Române la Brăila, Galați și Tulcea

Ziua Marinei Române este un moment de mândrie naţională care aduce împreună marinarii români, publicul larg şi oficialităţile pentru a celebra tradiţiile marinăreşti şi de a evidenţia rolul pe care Forţele Navale îl au în apărarea ţării şi în promovarea intereselor naționale pe fluviu și la gurile Dunării. Flotila Fluvială marchează aniversarea Zilei Marinei Române 2023 printr-o serie de evenimente, la care vor participa sute de marinari militari, nave fluviale și tehnică militară.

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima oară în anul 1902, la Constanța, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională. Sărbătoarea marinarilor este astăzi un amplu festival al mării și al fluviului, dar și al tradițiilor marinărești.

Anul acesta, manifestările vor începe sâmbătă, 5 august, în Brăila și Tulcea,  și duminică 6 august, în Galați, orașe cu rezonanță în istoria Forțelor Navale Române. Evenimentele sunt organizate de Flotila Fluvială în colaborare cu Primăria Brăila, Primăria Tulcea și Primăria Galați și vor continua până marți, 15 august 2023.

Sâmbătă, 5 august, la Ziua Porților Deschise, începând cu ora 09.00, Portul Militar Brăila se mută pe faleza Dunării și își va deschide porțile publicului larg, pentru a-i oferi posibilitatea de a vizita navele de luptă  și de a cunoaște tehnica, echipamentele și armamentul specific, utilizat de marinarii militari și infanteriștii marini ai Flotilei Fluviale. Tot de la ora 09.00,  pe faleza Ivan Patzaichin din Tulcea, navele militare fluviale vor fi pregătite pentru a primi vizita publicului tulcean.

La Galați, marinarii militari, vor organiza duminică, 06 august, la ora 08.00 o ceremonie militar religioasă cu depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea.

Începând cu ora 09.00, pe faleza inferioară a Dunării la ponton NAVROM, se va desfășura Ziua Porților Deschise, unde vor putea fi vizitate navele militare acostate, precum echipamentele și armamentul specific, utilizat de marinarii militari și infanteriștii marini ai Flotilei Fluviale.

De asemenea, Muzeul Național al Marinei Române va fi prezent la Ziua Porților Deschise în garnizoanele Brăila, Tulcea și Galați cu o expoziție de piese de patrimoniu cu valoare istorică, mărturii originale importante din istoria militară a forțelor navale fluviale.

Muzica Militară a Forțelor Navale va continua seria evenimentelor dedicate Zilei Marinei Române la fluviu, printr-un concert susținut în Brăila, în Parcul Monument, pe data de 08 august, în intervalul orar 20.00-21.00 și ulterior pe faleza Dunării la Tulcea, pe data de 09 august între orele 19.00-20.00.

Marinarii militari vă dau întâlnire în Brăila Mall, vineri 11 august începând cu ora 17.00, unde au pregătit mai multe surprize – expoziții de navomodele, prezentarea ofertei educaționale a învățământului militar de marină, ateliere interactive de noduri marinărești și lucrări de matelotaj. Pentru cei mici, marinarii au pregătit și un foto-corner pentru păstrarea amintirilor acestor zile.  Expoziția va fi deschisă până pe data de 15 august 2023.

Luni, 14 august, de Ziua Recunoștinței, în intervalul orar 08.30-10.00, Flotila Fluvială organizează, în memoria celor care își dorm somnul de veci în adâncul apelor, o ceremonie militar și religioasă cu depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor din Tulcea.

Sute de marinari, infanteriști marini, scafandri  fluviali, la bordul navelor militare și în ambarcațiuni rapide, își vor sincroniza acțiunile tactice pe data de 15 august, pentru a demonstra potențialul combativ al Flotilei Fluviale și a transmite un semnal de încredere populației civile din orașele dunărene, precum și din localitățile Deltei Dunării,  că Armata României prin Flotila Fluvială reprezintă o capabilitate puternică gata oricând să treacă la îndeplinirea misiunii sfânte de apărare a țării.

 Ziua Marinei Române va fi aniversată concomitent în garnizoanele Brăila și Tulcea, începând cu ora 10.00, o dată cu intonarea Imnului Național al României, ridicarea pavilionului, geacului și a marelui pavoaz, toate acestea în sincron cu cele 21 de salve de tun, trase de la bordul navelor purtătoare de artilerie.

Ziua se va încheia în jurul orei 20.30 cu bine-cunoscuta activitate de retragere cu torțe.

La Galați, Ziua Marinei Române va fi aniversată începând cu ora 14.00, pe faleza superioară a Dunării, zona „La elice”. Defilarea Gărzii de Onoare, exercițiul naval, parada navelor militare și civile vor crea un spectacol marinăresc complex care va ține publicul gălățean captivat pentru cel puțin două ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.